Описание

Криптоспиридоза представлява заболяване, причинено от микроскопичния паразит Cryptosporidium. Когато паразитът навлезе в тялото, най-често през устата, достига тънкото черво и след това навлиза в неговата стена. Впоследствие Cryptosporidium започва да се изхвърля чрез изпражненията.

При повечето здрави хора предизвиква пристъп на водниста диария и инфекцията обикновено отшумява в рамките на 1-2 седмици. При слаба имунна система, опаразитяването може да бъде опасно за живота, ако не се приложи подходящо лечение.

Можете да предотвратите опаразитяване с Cryptosporidium с поддържането на добра лична хигиена и избягването на поглъщане на вода от басейни, развлекателни водни съоръжения, езера и планински потоци.

Какви са симптомите?

Първите признаци и прояви на опаразитяване обикновено се появяват в рамките на около седмица след излагането на паразита:

• Чести изхождания, при които се отделят воднисти изпражнения;
• Дехидратация;
• Липса на апетит;
• Загуба на тегло;
• Стомашни спазми и болка;
• Треска, гадене и повръщане;

Изявите на заболяването отшумяват до 2 седмици, въпреки че са възможно спорадични прояви в продължават до 1 месец, дори и при хора със здрава имунна система. Някои хора е възможно изобщо да не проявят никакви симптоми.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Потърсете лекарска помощ, ако получите водниста диария и тя не отшуми в рамките на няколко дни.

Какви са причините?

Заболяването започва при поглъщането на едноклетъчния паразит Cryptosporidium, а някои негови щамове могат да доведат до по-сериозно заболяване. След като навлязат в чревната стена, започват да се размножават и след това в изпражненията се изхвърлят огромни количества, които са силно заразни.

Можете да се заразите с Cryptosporidium от всичко, което е било в контакт със заразени изпражнения. Начините на инфекция са:
• Замърсена питейна вода, която съдържа паразита;
• Плуването в опаразитена вода и случайното и поглъщане;
• Ядене на сурова замърсена с паразита храна;
• Докосване на устата с ръка, която преди това е била в контакт със заразена повърхност;
• При близък контакт с други заразени хора и животни – особено техните изпражнения, което позволява предаването на паразита от ръката до устата.

Ако имунната ви система е слаба от заболявания като СПИН, вие сте по-податливи на опаразитяване с Cryptosporidium отколкото човек със здрава имунна система. Болните от СПИН могат да развият тежки симптоми и хронична и персистираща форма на заболяването, която може да бъде много трудна за лечение.

Паразитите от вида Cryptosporidium са най-честата причина за диария при хората. Неговото унищожаване е трудно, защото е много устойчив на много дезинфектанти на хлорна основа и не може да бъде отстранен ефективно от повечето филтри. Паразитът може да оцелее в околната среда с месеци при различни температури, но се унищожава при замразяване и при кипене.

Лечение на криптоспиридоза

Няма специфично лечение и излекуването зависи до голяма степен от здравето на имунната система. Повечето здрави хора се възстановяват за около 2 седмици, без да е необходима медицинска помощ. Ако имунната система на опаразитения е слаба, болестта може да продължи и да доведе до силно обезводняване. Целта на лечението е да се облекчат симптомите, а също така и да подкрепи имунния отговор на тялото.

Най-често използваните лекарствени средства са противопаразитните като нитазоксанид, който атакува метаболизма на паразитите и като резултат болните се облекчава диарията. Когато имунната система на болния е увредена се предписва и азитромицин.