Описание

Криптоспиридоза представлява заболяване, причинено от микроскопичния паразит Cryptosporidium. Когато паразитът навлезе в тялото, най-често през устата, достига тънкото черво и след това навлиза в неговата стена. Впоследствие Cryptosporidium започва да се изхвърля чрез изпражненията.

При повечето здрави хора предизвиква пристъп на водниста диария и инфекцията обикновено отшумява в рамките на 1-2 седмици. При слаба имунна система, опаразитяването може да бъде опасно за живота, ако не се приложи подходящо лечение.

Можете да предотвратите опаразитяване с Cryptosporidium с поддържането на добра лична хигиена и избягването на поглъщане на вода от басейни, развлекателни водни съоръжения, езера и планински потоци.

Какви са симптомите?

Първите признаци и прояви на опаразитяване обикновено се появяват в рамките на около седмица след излагането на паразита:

• Чести изхождания, при които се отделят воднисти изпражнения;
• Дехидратация;
• Липса на апетит;
• Загуба на тегло;
• Стомашни спазми и болка;
• Треска, гадене и повръщане;

Изявите на заболяването отшумяват до 2 седмици, въпреки че са възможно спорадични прояви в продължават до 1 месец, дори и при хора със здрава имунна система. Някои хора е възможно изобщо да не проявят никакви симптоми.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Потърсете лекарска помощ, ако получите водниста диария и тя не отшуми в рамките на няколко дни.

Какви са причините?

Заболяването започва при поглъщането на едноклетъчния паразит Cryptosporidium, а някои негови щамове могат да доведат до по-сериозно заболяване. След като навлязат в чревната стена, започват да се размножават и след това в изпражненията се изхвърлят огромни количества, които са силно заразни.

Можете да се заразите с Cryptosporidium от всичко, което е било в контакт със заразени изпражнения. Начините на инфекция са:
• Замърсена питейна вода, която съдържа паразита;
• Плуването в опаразитена вода и случайното и поглъщане;
• Ядене на сурова замърсена с паразита храна;
• Докосване на устата с ръка, която преди това е била в контакт със заразена повърхност;
• При близък контакт с други заразени хора и животни – особено техните изпражнения, което позволява предаването на паразита от ръката до устата.

Ако имунната ви система е слаба от заболявания като СПИН, вие сте по-податливи на опаразитяване с Cryptosporidium отколкото човек със здрава имунна система. Болните от СПИН могат да развият тежки симптоми и хронична и персистираща форма на заболяването, която може да бъде много трудна за лечение.

Паразитите от вида Cryptosporidium са най-честата причина за диария при хората. Неговото унищожаване е трудно, защото е много устойчив на много дезинфектанти на хлорна основа и не може да бъде отстранен ефективно от повечето филтри. Паразитът може да оцелее в околната среда с месеци при различни температури, но се унищожава при замразяване и при кипене.

Лечение на криптоспиридоза

Няма специфично лечение и излекуването зависи до голяма степен от здравето на имунната система. Повечето здрави хора се възстановяват за около 2 седмици, без да е необходима медицинска помощ.

Ако имунната система на опаразитения е слаба, болестта може да продължи и да доведе до силно обезводняване. Целта на лечението е да се облекчат симптомите, а също така и да подкрепи имунния отговор на тялото.

Възможен вариант за лечение на криптоспиридоза включва различни стратегии, които целят да облекчат симптомите и да подпомогнат имунната система на засегнатия организъм.

Важно е да се отбележи, че лечението на този вид инфекция обикновено не предвижда едно универсално решение поради липсата на специфични препарати, насочени директно към криптоспиридиите.

Вместо това, се използват методи, които облекчават симптомите и подпомагат имунната система на организма в борбата с инфекцията.

Първостепенната цел на лечението е да се справи със симптомите, като се облекчи диарията и да се предотврати обезводняването на засегнатия пациент.

Най-често срещаните медикаменти за лечение на криптоспиридоза са противопаразитни, като например нитазоксанид.

Този препарат действа като инхибитор на метаболизма на паразитите, което води до облекчаване на диарията и другите неприятни симптоми, свързани с инфекцията. Въпреки това, следва да се отбележи, че ефективността на този препарат може да варира в зависимост от индивидуалния случай и здравословното състояние на пациента.

В случаи, когато имунната система на засегнатия е ослабена, допълнително се прибягва до предписването на азитромицин.

Този антибиотик е често използван за борба с бактериални инфекции, но при криптоспиридоза може да се използва, за да се подпомогне борбата със симптомите и укрепи отговора на имунната система на тялото.

Въпреки че азитромицинът е широкоизползван и обикновено е добре поносим от пациентите, е важно да се отбележи, че самият той не е насочен към унищожаването на самите криптоспиридии.

Освен лекарствената терапия, много важна е и подходящата хидратация на пациента, особено при случаи на обезводняване. Поддържането на добро хидратационно състояние е от ключово значение за борбата със симптомите на криптоспиридозата и за бързото възстановяване на пациента.

Съществуват и други терапевтични стратегии, които се изследват и прилагат в зависимост от конкретния случай и реакцията на пациента.

Важно е да се подчертае, че консултация с квалифициран медицински специалист е от съществено значение за определяне на най-подходящото лечение въз основа на индивидуалните нужди и обстоятелства на пациента.