Описание

Хименолепидоза представлява хронично паразитно заболяване, което се развива при попадането в червата на лентовидния паразит Hymenolepis nana или тения джудже.

Заболяването е разпространено почти навсякъде по света, с изключение на районите със сух и горещ климат, като у нас опаразитените подлежат на задължителна диспансеризация.

Паразитозата засяга предимно градското население и най-често деца на възраст между 4 и 14-годишна възраст, поради липсата на изградени хигиенни навици и най-вече по-слабият им имунитет в сравнение със зрелите хора.

аразитни огнища могат да се формират в детски градини, училища и домове за сираци.
Източник на хелминтозата е заразения човек. От второстепенно значение са гризачи, плъхове и мишки, които са податливи Н. nаnа.

Най-голямо епидимиологично значение в качеството им на източник на паразитозата имат децата, както работещите в хранително-вкусовата промишленост и персоналът, грижещ се за децата в детските градини.

Хелминтозата се предава по фекално-орален път – основните фактори за предаването на инвазията са играчки, кухненски прибори, детските гърнета, дръжки на вратите и т.н. Яйцата на тенията джудже могат да попаднат в устата от прах, почва и хранителните продукти, тъй като се пренасят от мухи.

При стайна температура яйцата на Н. nаnа остават жизнеспособни за 1-2 дни, а по пръстите 3-4 часа, при условия на постоянна влажност и вода 3-4 седмици. Температура от +60 градуса по Целзий ще убие всички яйца след минути, а при -3 градуса по Целзий, тениите умират в рамките на 30-40 минути. Засушаването и слънчевите лъчи са вредни за яйцата.

Какви са симптомите?

Клиничната картина се различава, както в наличието или преобладаването на някои симптоми, така и в степента на тяхната острота. При 1/3 от заразените инвазията протича субклинично.

Поради естеството са симптоматиката се отличават 3 синдрома – болкови, диспептичен и астеноневротичен, тъй като първоначално се засягат храносмилателната и нервната система.

Основните оплаквания на засегнатите са: коремна болка, загуба на апетит, гадене, често изменение в структурата на фецеса – кашави изпражнения, неразположение, слабост, умора, раздразнителност и главоболие.

При интензивните паразитни инвазии опаразитените проявяват и по-тежки симптоми: пристъпи на силна коремна болка, често повръщане, виене на свят, припадъци, загуба на паметта, субфебрилитет, безсъние.

У редица болни се наблюдават нарушения във функциите на черния дроб, стомаха, червата, постоянна отпадналост, лека анемия и еозинофилия – повишаване на нивата на еозинофилите в кръвта. Това са вид бели кръвни клетки, чиято основна функция е да унищожават и премахват чужди на организма белтъци и алдехиди.

При децата към основните оплаквания - загуба на апетит, жажда, влошаване на способностите за помнене се присъединяват загуба на паметта, конвулсии без загуба на съзнание, по-тежка анемия, левкопения, моноцитопения и лимфоцитоза.

Лечение на хименолепидоза

За лечението на хименолепидоза са необходими специфични подходи и лекарства за изкореняване на паразитите.

Дехелминтизацията, терминът, използван за унищожаване на червеите, изисква прецизна стратегия и правилно дозиране на подходящите лекарства, като празиквантел, албендазол и никлозамид, които се администрират в зависимост от теглото и възрастта на пациента.

Сред използваните лекарства, фенасалът е високо ефективен, но за съжаление, достъпът до него в България е ограничен, като Регионалните здравни инспекции често разчитат на дарения от европейски здравни организации. Фенасалът се администрира перорално със специфични дози в зависимост от възрастта на пациента.

За възрастни между 2 и 3 грама представляват 8 до 12 таблетки, които се приемат като дневна доза. При деца под 2-годишна възраст дозата е 0.5 грама или 2 таблетки.

За постигане на оптимални резултати, дневната доза се разделя на 4 части и се приема на всеки 2 часа. Този режим на прием продължава в продължение на 4 дни, след което се прави прекъсване за период от 4 до 7 дни.

След почивката лечението се повтаря, като се поддържа стриктно съответствие с предписаната схема. Следващите 15 дни се извършват изследвания, за да се провери наличието на тенията в организма на пациента.

Важно е да се подчертае, че лечението на хименолепидоза изисква не само адекватна медикаментозна терапия, но и стриктно спазване на предписанията от страна на пациентите. Следването на указанията за дозиране и периодичните проверки са от съществено значение за успешното излекуване и избягването на рецидиви.

Освен медикаментозната терапия, съществуват и други подходи, които могат да подпомогнат лечението на хименолепидоза.

Това включва подобряване на хигиената, особено на ръцете, консумирането на безопасна и чиста храна, както и избягване на контакт с замърсени водни източници или повърхности. Също така, е важно да се информират пациентите за превенцията и рисковете от повторно заразяване с този вид паразити.

Хименолепидозата изисква комплексен подход към лечението със специфични лекарства, стриктно придържане към предписаната схема и поддържане на високи стандарти на хигиена.

Само със съгласувано усилие от страна на медицинския персонал и пациентите е възможно да се постигнат ефективни резултати в борбата с хименолепидозата.

Как да се предпазим?

Първо, поддържайте високи стандарти на хигиена - редовно миене на ръцете със сапун и вода, особено преди ядене и след посещения на тоалетната.

Консумирайте готвени и подготвени по подходящ начин храни, като се избягва контактът с необработени или неправилно приготвени продукти.

Също така, избягвайте контакт със замърсени водни източници и повърхности, особено в региони, където рискът от заразяване е по-голям.