Описание

Хименолепидоза представлява хронично паразитно заболяване, което се развива при попадането в червата на лентовидния паразит Hymenolepis nana или тения джудже.

Заболяването е разпространено почти навсякъде по света, с изключение на районите със сух и горещ климат, като у нас опаразитените подлежат на задължителна диспансеризация.

Паразитозата засяга предимно градското население и най-често деца на възраст между 4 и 14-годишна възраст, поради липсата на изградени хигиенни навици и най-вече по-слабият им имунитет в сравнение със зрелите хора.

аразитни огнища могат да се формират в детски градини, училища и домове за сираци.
Източник на хелминтозата е заразения човек. От второстепенно значение са гризачи, плъхове и мишки, които са податливи Н. nаnа.

Най-голямо епидимиологично значение в качеството им на източник на паразитозата имат децата, както работещите в хранително-вкусовата промишленост и персоналът, грижещ се за децата в детските градини.

Хелминтозата се предава по фекално-орален път – основните фактори за предаването на инвазията са играчки, кухненски прибори, детските гърнета, дръжки на вратите и т.н. Яйцата на тенията джудже могат да попаднат в устата от прах, почва и хранителните продукти, тъй като се пренасят от мухи.

При стайна температура яйцата на Н. nаnа остават жизнеспособни за 1-2 дни, а по пръстите 3-4 часа, при условия на постоянна влажност и вода 3-4 седмици. Температура от +60 градуса по Целзий ще убие всички яйца след минути, а при -3 градуса по Целзий, тениите умират в рамките на 30-40 минути. Засушаването и слънчевите лъчи са вредни за яйцата.

Какви са симптомите?

Клиничната картина се различава, както в наличието или преобладаването на някои симптоми, така и в степента на тяхната острота. При 1/3 от заразените инвазията протича субклинично.

Поради естеството са симптоматиката се отличават 3 синдрома – болкови, диспептичен и астеноневротичен, тъй като първоначално се засягат храносмилателната и нервната система.

Основните оплаквания на засегнатите са: коремна болка, загуба на апетит, гадене, често изменение в структурата на фецеса – кашави изпражнения, неразположение, слабост, умора, раздразнителност и главоболие.

При интензивните паразитни инвазии опаразитените проявяват и по-тежки симптоми: пристъпи на силна коремна болка, често повръщане, виене на свят, припадъци, загуба на паметта, субфебрилитет, безсъние.

У редица болни се наблюдават нарушения във функциите на черния дроб, стомаха, червата, постоянна отпадналост, лека анемия и еозинофилия – повишаване на нивата на еозинофилите в кръвта. Това са вид бели кръвни клетки, чиято основна функция е да унищожават и премахват чужди на организма белтъци и алдехиди.

При децата към основните оплаквания - загуба на апетит, жажда, влошаване на способностите за помнене се присъединяват загуба на паметта, конвулсии без загуба на съзнание, по-тежка анемия, левкопения, моноцитопения и лимфоцитоза.

Лечение на хименолепидоза

За дехелминтизация – унищожаване и изхвърлянето на червеите се прилагат празинквантел, албенданзол и никлозамид като дозата се определя в зависимост от теглото и възрастта на пациента.

За най-ефективно се счита лекарството фенасал, но то рядко се внася в България и Регионалните здравни инспекции разчитат на дарения на европейските здравни организации. Фенасалът се прилага перорално в дневна доза :

• За възрастни между 2 и 3 грама, които представляват 8 до 12 таблетки.
• При деца под 2-годишна възраст 0.5 грама – 2 таблетки;

Дневната доза се разпределя на 4 части и се взема на всеки 2 часа. Приема се 4 дни, след което се прави прекъсване 4-7 дни. След почивката лечението се повтаря. 15 дни след курса на лечението се правят изследвания за наличие на тенията.