Куру представлява изключително рядко и фатално заболяване на нервната система. То достига своя връх през 50-те и 60-те години на 20-ти век сред племето Форе, обитаващо планините на Нова Гвинея.

Хората от племето Форе придобиват болестта посредством извършването на канибализъм по време на погребални ритуали.

Заболяването се характеризира с затруднения при ходене, преглъщане и сдъвкване на храната. Симптомите се състоят също в загуба на координация на тялото и мускулни спазми.

Какви са симптомите?

Клиничните изяви на заболяването са подобни на повечето чести неврологични разстройства като на болест на Паркинсон и на инсулт.

Симптомите са:

• Затруднения при ходене;
• Постоянно влошаваща се мускулна координация и поддържане на баланс на тялото;
• Затруднено преглъщане;
• Неясно говорене;
• Промени в настроенията;
• Мускулни спазми и тремор;
• Болки в ръцете и краката;
• Случаен смях и/или плач;

Недохранване и гладуване следват първоначалните симптоми, тъй като тези които са болни все по-трудно сдъвкват храната и я преглъщат. Тези вторични симптоми могат да доведат до смърт в рамките на година.

Какви са причините?

Човек придобие заболяването чрез консумация на заразена мозъчна или нервна тъкан или при влизане в директен контакт с открити или отворили се рани.

Клиничното състояние са развили жителите на Нова Гвинея след яденето на мозъчната тъкан на починали техни роднини по време на погребални ритуали.

Жените и деца биват заразени от мнозинството хора на острова, които вече са били инфектирани със заболяването. А и поради факта, че именно те са ключови участници в погребалните ритуали.

Правителството на Нова Гвинея не толерира практикуването на канибализма. Въпреки това заболяването има много дълъг инкубационен период.

Следователно случайни случаи все още се появяват, но изключително рядко.

Инфекциозни анормални белтъци, известни като приони причиняват заболяването. Те се свързват и образуват бучки в мозъка.

Учените смятат, че здравите протеини започват да имитират необичайната форма на прионите.

Болестта на Кройцфелд-Якоб (CJ) и фаталната фамилна инсомния и други дегенеративни заболявания се причиняват от приони.

Тези заболявания (както и Куру) са спонгиформни болести . Всички спонгиформни заболявания предизвикват появата на дупки в мозъчната и нервната тъкан и на томограф, те изглеждат като гъба и всички те са фатални.

Лечение на куру

Не е известен метод за излекуване от болестта. Според университета в щата Юта, САЩ врящата вода, лъчетерапията и киселината не могат да унищожат прионите, причиняващи заболяването.

Мозъците, заразени с приони остават инфекциозни, дори когато са консервирани във формалдехид в продължение на години.

Прогноза

Страдащите от заболяването се нуждаят от помощ, за да се изправят и да се движат, но впоследствие губят способността си да поглъщат и да сдъвкват храната.

Според Националния център за биотехнологична информация на САЩ, заразените с приона хора умират в състояние на кома в рамките на 6 до 12 месеца от появата на първоначалните симптоми.
Превенция
Заболяването е изключително рядко, като се придобива само и единствено след поглъщане мозъчна и нервна тъкан или при влизане в директен контакт с рани, инфектирани с приони.

Предотвратяването на Куру е задача, както на правителството, така и на обществото като за тази цел трябва да бъдат осъждани всякакви опити за канибализъм. Смята се, че към настоящият момент болестта напълно е изчезнала.

Но случаите на канибализъм в Сирия през 2013 година върнаха спомена за тази вече почти забравена от обществеността ужасна и фатална болест.