Ако са ви поставили коронка, пломба или са ви премахнали зъб. Не забравяйте за необходимите предпазни мерки, които е необходимо да съблюдавате след тези процедури.

Внимание упойка!

Съвременните анестетици, използвани за обезболяване при лечение на зъби или преди хирургични интервенции в устната кухина, е възможно за известно време да забавят реакциите ви, да нарушат координацията на движенията ви и да предизвикат главоболие.

Затова, връщайки се към дома, е важно човек да бъде внимателен, като пресича улицата, слизайки по ескалатора в метрото. За да се избегнат неприятности, в първите часове след посещението при стоматолог не сядайте зад волана.

Важно е да запомните, че чувствителността на тъканите в устата под действието на упойката е понижена. В рамките на 3-4 часа избягвайте пиенето на горещи храни и напитки – много е вероятно да се изгорите, без да усетите това.

Често веднага след края на действието на обезболяването човек може да разбере, че поставената му пломба или коронка пречи на дъвченето, драска му бузата или притиска съседните му зъби. За да не предизвика този дискомфорт сериозни увреждания, човек е необходимо своевременно да се обърне към лекуващия го стоматолози.

Внимание – кръвотечение!

• Извадили са ви зъб или ви е била направена някаква оперативна интервенция в устната кухина? Запомнете – можете да започнете да приемате храна най-рано след 2 часа, а да пиете течности – не по-рано от 40 минути.

• Въздържайте се от жабурене, ако разбира се, не са ви дадени препоръки от лекуващия ви лекар, за да нарушите целостта на кръвния съсирек, който се образувал на мястото на раната и способства за нейното заздравяване.

• Ако всичко е наред кръвотечението от раната трябва да спре приблизително около час след хирургическата интервенция. Ако раната след известно време е започнала отново да кърви , вземете парче плътен стерилен бинт, приложете го към раната и го захапете.

Ако кръвотечението не спира повече от 2 часа, се обърнете за помощ към лекувалия ви стоматолог.

Планове за седмицата

• Малък оток около раната и немного силната болка в тази област след хирургичната интервенция не трябва да ви плашат. Обикновено те изчезват на втория-третия ден. За облекчаване на болезнените усещания е възможно с помощта на аналгетици.

Отокът е по-добре да бъде ограничаван с помощта на ледени компреси, които между впрочем действат и като обезболяващо средство. За тази цел можете периодично да прилагате към бузата си за по 10-15 минути на всеки час пакет с лед.

• Мийте си зъбите без да бързате като бъдете особено внимателни в областта на раната. В този период е по-добре да използвате четка с мек косъм.

• Отложете до пълно оздравяване занимания със спорт, ходенето на басейн, солариум, за да не предизвикате възобновяване на кръвотечение от раната, а също и да не получите микротравма или за да не „тръгне“ инфекция от това място.

• Ако здравословното ви състояние в рамките на денонощие бързо се влоши – температурата ви се вдигне над 37.5 градуса по Целзий, появи се пулсираща болка и отокът в областта на раната се увеличи.

Тогава е наложително спешно да потърсите квалифицирана помощ от добър стоматолог. Също така добре е да направите същото, ако усетите, че бузата в областта на раната ви е по-топло, отколкото останалата ѝ част.