Вроденото или придобитото заболяване, съпровождащо се със силно подуване на крайниците, в официалната медицина, получава наименованието лимфостаза.

Това патологично състояние възниква в резултат на нарушаване на оттичането на лимфата.

Ако не се започне своевременно лечение, то преминава в хроничен стадий, при който се развива необратима деформация на крайниците, създаваща трудности при придвижването, като е много вероятно да се стигне до инвалидност.

Каква терапия ще бъде най-ефективна?

Как се установява заболяването?

Основният симптом е големият отток, който често е резултат от онкологична операция или лъчева терапия.

Обикновено, откривайки злокачествено образувание в гърдите или в срамната област, лекарите настояват за отстраняване на тумора с прилежащите му лимфни възли. Поради тази причина при болните от рак се развива аномално подуване на ръцете и краката.

Също се наблюдават следните признаци:

  • Треска, втрисане, повишена температура;
  • Обща слабост;
  • Периодични бактериални или гъбични инфекции;
  • Кожата се набръчква като при целулит и значително се удебелява;
  • Покрива се с новообразувания подобни на брадавици;
  • Възниква чувство за напрежение, тежест;
  • Появява се странична гънка на сгъвката на стъпалото или на лакътя;
  • В късния стадий значително се увеличава масата на засегнатия крайник;
  • Покрива се с мокри язви, които понякога кървят;

При поява на първите признаци на заболяването, е необходимо да се потърси специалист по флебология. След провеждане на диагностика специалистът ще назначи подходящо лечение.

Лимфостаза - причини

На развитието на патологията влияят следните фактори:

1. Наследствен фактор;
2. Сърдечно-съдови заболявания;
3. Нарушаване на функцията на бъбреците;
4. Проблеми с кръвообращението, венозна недостатъчност;
5. Инфекции, засягащи лимфните възли;
6. Случайни травми, изгаряния или претърпени операции;
7. Онкологични заболявания;

Как се лекува?

Терапията при лимфостаза е насочена към възстановяване на нормалното функциониране на лимфната система. Само комплексния подход може да разреши този проблем

Медикаменти – препаратите, използвани за лечението на това заболяване, способстват за подобряване на микроциркулацията на течностите в тъканите.

За изхвърляне на излишните течности се назначават диуретици, а за облекчаване на възпалителния процес – антибиотици. Ако някъде по тялото се е образувала екзема, то се предписват и специални мехлеми.

Компресиращ трикотаж – за да се предотврати развитието на лимфостазата, флебологът помага на пациента правилно да си избере компресиращи крачоли или ръкави. С помощта на този трикотаж оттеклите крайници с течение на времето възвръщат нормалната си форма.

Лимфодренажен масаж или пресотерапия – процедурата е насочена към извеждане на натрупаните течности от организма. Състои се в използването на специални маншети, въздействащи със сгъстен въздух върху засегнатото място.

Лечебна физкултура – правилно подбраният комплекс от упражнения позволява понижаването на отока и възстановяванията на лимфния поток. Например, за ръцете ще бъдат полезни редовни кръгови движения на раменната става напред назад.

За възстановяване на лимфния отток на краката може да се прави следното – ляга се пода, краката се повдигат под ъгъл 90 градуса, след това се заема поза „Бреза“, а след няколко секунди се заема изходното положение. Правят се 15 такива серии ежедневно.

Терапия с пиявици – използването на пиявици за лечение на лимфостаза подобрява циркулацията на кръвта и лимфата.

Хирургична интервенция – ако консервативната терапия не даде резултат, то тогава лекарят преминава към издаване на заключение за целесъобразността от провеждането на операция.

Процедурата се състои в създаването на обходни пътища за свободното движение на лимфата. Но това решение се взема само ако другите възможности за консервативно лечение са се оказали неефективни.