Възпалителните процеси в ставите могат да бъдат следствие на цяла съвкупност от заболявания, сред които артрит, подагра, остеохондроза.

В някои случаи могат да се потиснат от имунитета и да затихнат самостоятелно, но когато процесът стане непрекъснат, се превръща в сериозен проблем за човека.

Симптомите на възпалението – зачервяване, съпровождащо се с болка, оток, повишаване на телесната температура в засегнатите зони носи значителни неудобства и не влияе по най-добрия начин върху качеството на живот на човека.

Как се лекуват тези заболявания, ще ви каже специалистът по ревматология, а ние ви предлагаме да обърнете внимание на тези 5 ефективни домашни средства, които помагат за справянето с възпалението в ставите без използване на лекарствени средства?

1. Добавете в менюто омега-3 мастни киселини

Вероятно сте чували за удивителните свойства на омега-3 мастните киселини, сред които, несъмнено не последното място заема тяхната способност активно да потискат възпалителните процеси в организма.

Тези киселини не се произвеждат от организма, затова е необходимо да си ги набавяме чрез храната.

В най-голямо количество се съдържат в лененото и синапеното семе, в рибите, обитаващи студени води – риба тон, езерна пъстърва, сьомга, есетра, морски дарове и в яйцата.

2. Ограничете употребата на някои храни

Пурините са жизнено важни съединения, влизащи в състава на всяка клетка на организма. Най-голямо количество от тях се образува непосредствено в организма, като основната част се осигурява от храната.

В някои случаи, заради определени нарушения на обмяната на веществата започва натрупване на продуктите от разпада на пурините – пикочната киселина и нейните соли урати, които под формата на кристали се отлагат по ставите, като предизвикват възпалителни процеси.

Като ограничим количеството на храните, които съдържат повишени нива на пурини, то много ефективно е възможно да се справим с възпалението.

Към тези храни се отнасят, на първо място, месото от млади животни – говеждо, свинско, агнешко и субпродукти – черен дроб и сърце, риби – сардина, риба тон, пресни зеленолистни зеленчуци, алкохол, плодови сокове.

3. Упражнения за намаляване на възпаленията в ставите

В изследване, публикувано в научното списание Current Pharmaceutical Design, се твърди, че редовните физически упражнения способстват за намаляване на възпалителните процеси.

Учените все още не напълно разбират защо това се случва, но една от причините очевидно е, че при физически натоварвания в организма се образуват активно противовъзпалителни белтъци хемокини и цитокини.

Освен това упражненията помагат за контролиране на телесното тегло, което също непосредствено се отразява на нивото на пикочната киселина.

4. Яжте здравословна храна

Ако в ежедневното ви меню преобладава здравословната храна, то вие ще можете да се справите с възпалителните процеси.

Старайте се да консумирате повече храни от растителен произход – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови, ядки, а също и риба, богата на омега-3 мастни киселини и немазно птиче месо.

Но следва да имате предвид, че някои от тези храни, например пълнозърнестите и плодовете, напротив, могат да предизвикат усилване на възпалението.

5. Прочистване на организма

Някои хранителни вещества помагат за понижаване на нивото на пикочната киселина в организма, като по този начин предотвратяват или способстват за намаляване на възпалителните процеси в ставите.

Лекарите диетолози в този случай препоръчват да се консумират храни, богати на витамин С – киви, ягоди, чушки, червена и черна боровинка.