Човешкият мозък е една необятна Вселена. Учените, все още, смятат, че не са го изучили напълно.

Това е и най-сложният орган в тялото ни с най-много и важни функции. Мозъкът е това, което определя нашия характер, начин на мислене, държание.

Той регулира организма ни и обработва чувствата, които изпитваме. Той ни пази и ни кара да различаваме опасното от безопасното.

За възможностите и функциите му могат да се изпише много, но днес решихме да ви запознаем с някои от най-интересните и вълнуващи факти за нашия мозък.

По-бавен растеж – по-бързо мозъчно развитие

Между 4 до 6-годишна възраст, когато мозъчното развитие на детето е по-бързо, физическият растеж е по-бавен, за да се спести повече енергия за мозъка.

Мозъчни операции в будно състояние

Мозъкът ни не може да изпита болка, въпреки че са открити рецептори за болка в мозъка.

Мозъчни вълни в синхрон

Учени в Германия са направили експеримент включващ 16 двойки китаристи. Макар отделните хора от всяка двойка да имали различна роля в музикалната пиеса, закачените за тях електроди показали, че мозъчните им вълни са синхронизирани.

Ползата от видео игрите

Проучвания са показали, че видео игрите, всъщност, подобряват когнитивните функции и умереното време за игра, може да даде благоприятни ефекти. 

Мозъкът ни не се изморява

Чувството за умствена умора е резултат от емоциите ни. Правени са изследвания върху хора, в момент, в който те трябва да запомнят и да работят с голямо количество информация.

Вследствие на този експеримент не е установено да има промяна в мозъчното кръвообращение.

Мозъкът на съвременния човек е по-малък

Еволюционно човешкият мозък се е смалил с 10%, в сравнение с праисторическия период. Според учени, това е за сметка на повечето мозъчни гънки и по този начин мозъкът ни става по-ефективен.

Мозъчен холестерол?

Да, съществува. Човешкият мозък не може да приема холестерол от кръвта, заради наличието на кръвно-мозъчна бариера.

На мозъка ни му е необходим холестерол, който подпомага паметта ни и способността да усвояваме нова, по-сложна информация.

Мозъкът ни мисли много

Средностатистическият човек генерира между 12 000 и 60 000 мисли на ден. Обикновено, 95% от мислите ни съвпадат с това, което сме си мислили вчера.

Установено е, че само 20% от мислите на човек, през деня, са положителни.

Електричеството в главите ни

Изследвания са показали, че в мозъкът ни се генерира около и малко над 20 волта електрическа енергия. Тази енергия би била достатъчна да захрани някои електрически крушки от бита ни.

Информацията от крайниците до главата ни „препуска“ със скорост между 240 – 419 км/ч.