Може би, всеки е наясно какво означава да се води вреден начин на живот. Живеем във времена, в които е по-лесно да живееш вредно и да не мислиш за последиците от това.

Макар и не веднага, последиците от лошото хранене и липсата на физическа активност бавно се подготвят да атакуват и понякога не ви оставят време за „ответна реакция“.

Затова решихме днес да ви подготвим битката с една тиха опасност – инсулиновата резистентност.

Както означава да сме резистентни към инсулин?

Инсулинът е хормон на задстомашната жлеза, чрез отделянето, на който, дори при повишен прием на въглехидрати, клетките усвояват глюкозата.

Чрез действията на инсулина кръвната захар остава в нормални граници и глюкозата се използва като източник на енергия. Когато завишеният прием се случва ежедневно, задстомашната жлеза започва да се „мъчи“ и инсулинът става „дефектен“.

 Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките ни не възприемат инсулина. Следователно, тялото ни започва да иска още и още инсулин, а кръвната захар се покачва.

В същото време, задстомашната жлеза произвежда още и още инсулин.

Как да разбера, че страдам от това състояние и има ли изявени симптоми?

Инсулиновата резистентност протича безсимптомно в продължение на месеци. Макар и, най-често, да е следствие от неправилен режим на хранене, има групи от хора, които са по-застрашени от други:

  • Фамилно обремени – Член на семейството, диагностициран със захарен диабет;
  • Хора с наднормено тегло;
  • Хора, ежедневно консумиращи вредни храни и напитки;
  • Пушачи;
  • Може да бъде следствие от приема на някои лекарства – Най-често кортикостероиди;
  • Хора, подложени на продължителен стрес.

Установено е, че най-често, инсулиновата резистентност е комбинирана с метаболитен синдром. Хората, страдащи от този синдром, обикновено са с: повишено трупане на мазнини в областта на корема, кръвните им изследвания установяват повишен холестерол и триглицериди, имат високо кръвно налягане и са с повишен риск от развитие на сърдечно-съдови проблеми.

Лекува ли се?

Инсулиновата резистентност може да бъде признат за захарен диабет тип II. Инсулиновата резистентност подлежи на контрол, но ще е необходима тотална промяна на начина ви на живот.

Ако вече сте се консултирали с лекар и е ясно, че страдате от това състояние, значи е време да се запознаете с храните с висок и нисък гликемичен индекс.

Преработените храни и пакетираните сладки са храни с висок гликемичен индекс, които агресивно повишават кръвната захар. Храните с нисък гликемичен индекс покачват леко кръвната захар и са полезни за нас.

Това са пълнозърнестите храни, плодовете, зеленчуците и др. Полезни са и чистите меса, рибата, ядките. Освен това, ще е необходимо да започнете да покачвате физическата си активност.