През последните години по цял свят постъпват тревожни съобщения за случаите на заболяване от маймунска едра шарка. А в началото на новото хилядолетие масов епидемичен взрив е бил регистриран в САЩ.

И тогава става ясно, че ефективна против болестта е използваната в миналото ваксина против вариола. Какво предизвиква безпокойство при учените и защо няколко случая на маймунска треска в Европа излизат на първите страници на медиите?

Победата над вариолата и отказването от ваксината

Някога едрата шарка е убивала милиони хора. По оценка на експерти, само за миналия век болестта отнема живота на повече от половин милиард души. Човечеството успя да обедини усилия и да унищожи вариолата по цялата планета чрез масовата задължителна ваксинация.

Последният случай на заразяване на човек е бил регистриран през 1977 г. в Сомалия. Още един случай на заразяване, в лабораторни условия, е през 1978 г.

А през 1979 г. експерти на СЗО обявиха за пълната и окончателна ликвидация на вариолата по цялата планета. Още през следващата 1980 г. било взето решение за прекратяване на ваксинацията на хора срещу това заболяване.

Вирусът на едрата шарка – святото място не остава празно

През последните 38 години населението на земята не се ваксинира срещу вариола. Но вирусът на едрата шарка има свои родственици от семейството на поксвирусите.

Сред тях има и вируси на вариола по птиците, овците, козите, свинете и дори насекомите. В същото семейство влиза известният на много родители вирус на контагитозен молюск и популярният сред животновъдите вируси на миксомите по зайците.

Отделно следва да се спомене за рода Orthopoxivirus – ортопоксивирус, обединяващ вирусите на вариолата – тази, от която човечеството се избави, вирусът на кравешката шарка, тази на скунксовете, еноти и др.

Много от ортопоксивирусите могат да заразяват различни животни – много от тях са опасни за гризачите, а вирусът на кравешката шарка предизвиква заболяване и при човека, както маймунската шарка.

Ваксината срещу едра шарка – вариола осигурявала кръстосан имунитет на местното население, като предпазва и от други сходни вируси. Прекратяването на ваксинацията срещу вариола отслабва контрола и над другите сходни вируси.

Изследванията показват, че за 30 години, изминали от момента на обявяването на края на ваксинацията по цял свят, заболеваемостта от маймунска едра шарка в Африка, значително нараства.

Маймунска шарка при човека

Спецификата на здравеопазването на много африкански държави предполага липса на понятна статистика по заболеваемостта от различни инфекции.

Затова за маймунската шарка светът си спомни през 2003 г., когато в САЩ се разрази истинска епидемия и се заразиха 93 души. Но не се стига до опасни усложнения.

Източник на инфекцията става гризачи, продавани чрез мрежа от зоомагазини. Именно там те прихващат вируса от заразената гамбийска мишка от Африка.

И тогава учените проявяват интерес към маймунската шарка. Изследвания в Демократична република Конго показват, че заболеваемостта сред хората от момента на прекратяване на ваксинацията в страната нараства с 20 пъти.

Смъртността от вируса сред населението на страната днес е около 10%, което се доближава до показателите за смъртност за вариола.

Какво ни очаква – преодоляване на бариерите?

Може да се каже, че междувидовата бариера за вируса на маймуните вече ще бъде преодолян – човек с лекота ще се заразява от болен гризач или маймуна.

Разпространението на маймунската шарка навежда на мисълта, че на мястото на вариолата ще дойде маймунската шарка.