Продължителна пневмония – това е често срещано патологично състояние, при което в белодробната тъкан се развива остра възпалителна реакция, съпровождаща се с бавно разрешаване на пневмоничния инфилтрат.

Ако говорим по-конкретно, то рентгенологичните признаци на това заболяване присъстват повече от месец преди неговото начало. На този фон често измененията на рентгенограмата са с по-изразен характер, отколкото съпътстващите оплаквания.

Обикновено тази патология е с благоприятна прогноза при правилно подбрано лечение. Но понякога може да стане причина за различни усложнения – белодробни и извънбелодробни.

Причини

Продължителната пневмония се среща доста често. Според статистиката сред всички остри възпалителни процеси от страна на белите дробове, на това заболяване се падат около 30%.

Опасността от това състояние се заключава в това, че рядко се усложнява от ексудативен плеврит, остра дихателна недостатъчност, абсцес на белия дроб и т.н.

От възможните извънбелодробни усложнения от страна на миокарда и ендокарда, увреждане на централната нервна система, бъбреците и много други. Следва да се отбележи, че за пълно оздравяване от този патологичен процес е възможно да са необходими от 2 до 6 месеца.

Като възбудители на продължителната пневмония са същите микроорганизми както и при други форми на това възпаление.

Упоритият характер на тази патология се обуславя от понижаване нивата на имунния отговор, в резултат на което организмът не може да се справи с възникналите изменения в белодробната тъкан.

Съществуват голямо количество фактори, които могат да изиграят своята роля във възникването на това заболяване. Първо – това е нерационално проведена антибактериална терапия.

В този случай се подразбира неправилен избор на лекарствения препарат, твърде бързото му спиране, късно начало на лечението и т.н. също голямо значение има нарушеният дренаж на бронхиалното дърво, например, на фона на чуждо тяло.

С този патологичен процес често се сблъскват хора с ХИВ-инфекции, такива, страдащи от хронични заболявания на други вътрешни органи, приемащи имуностимулиращи препарати, например, кортикостероиди.

В рисковата група за развитие на продължителна пневмония са деца, родени преждевременно, хора в напреднала възраст. За развитие на продължителна пневмония способстват хронични интоксикации на организма, например, алкохолни и никотинови.

Освен това следва да се отбележи, че много често продължителният характер придобива възпалителни процеси, предизвикани от атипични възбудители, например, микоплазми и пневмоцисти.

Продължителната форма се дели на 3 основни форми, разграничаващи се въз основа на това колко са разпространени възпалителните изменения.

Симптоми при продължителна пневмония

Симптомите на това заболяване предимно се определят от неговата форма. Полисегментарната и дяловата форма са с много по-тежки клинични проявления, отколкото възпалението само в един сегмент. Но като цяло патологичният процес се характеризира с достатъчно слабо изразени признаци.

Болният се оплаква от обща слабост и неразположение, повишение на телесната температура до субфебрилни стойности. Появява се силно изпотяване, отслабване на апетита, намаляване чистотата на сърдечните съкращения.

Задължително присъстват симптоми като продължително непрекратяваща се кашлица, съпровождаща се с отделянето на храчки и проекции на засегнатата област. Понякога е възможно да се присъединят пристъпи на задух и пребледняване на кожата.

За лечение се предписват антибактериални препарати, които се подбират въз основа на проведено бактериологично изследване. Задължително трябва да се обърне внимание на възстановяване на дренажната функция на бронхите.

С тази цел се назначават муколитици, бронхолитици, специален масаж, лечебна гимнастика и т.н. Препоръчителни са и физиотерапевтични методи.