За да премине почивката с детето наистина невероятно и без неприятни приключения, е необходимо да се погрижим от по-рано за доста неща.

Когато се готвите за море, направете следното:

Първо доколкото децата трудно се аклиматизират, лекарите съветват почивката да се планира за минимум 2-3 седмици.

След това трябва да направите следното – съберете аптечка, в нея освен лекарства, които постоянно приема вашето дете, задължително трябва да има и антихистамин – налага се при ухапване от насекоми и хранителна алергия към нови храни, препарати за сваляне на температура на основата на парацетамол и/или ибупрофен, крем или спрей против изгаряния, мехлем срещу синини и наранявания, антисептик за обработка на рани, суспензии за рехидратация – в случай на отравяне или на ротавирус, таблетки или сиропи за стомах, средства срещу запек и диария, лепенки и памук и бинт.

В случай на внезапна настинка или грип вземете със себе си противовирусно средство на основата на интерферон, което е подходящо за много малки деца, а също и за бременни и кърмещи жени.

Сложете в чантата безопасно за деца средство за загар с максимален защитен фактор, 1 или 2 широкополи шапки, слънчеви очила и колкото се може по-светли тениски с къс и с дълъг ръкав – те ще защитят раменете и гърба на детето от слънцето.

Вземете със себе си спасителен пояс и раменки, тъй като на морето струват повече, и голяма мека хавлия, в която ще завивате детето след къпане.

Надпишете всички дрехи на детето. На специална табелка посочете неговото име и телефонът ви – тази информация много помага, ако детето се загуби. Много майки правят специална гривна с името на детето.

Слънчевите бани са много полезни за децата. Но само ако не се прекалява с тях, особено през първите дни на почивката.

Най-благоприятните часове за престой на слънце са от 7 до 11 сутринта и след 16 часа вечер, като се има предвид, че до 9 часа е сравнително хладно.

Но дори и през това време детето задължително трябва да е с шапка, и на всеки 20-30 минути е най-добре да се крие под чадъра или да се намира под сянката на дърветата.

Не позволявайте на детето да си сваля шапката, дори и когато е във водата. Слабост, главоболие, гадене, повръщане, втрисане, повишение на температурата могат да бъдат симптоми на слънчев или топлинен удар.

Ако детето се почувства зле, занесете го на сянка, в случай на повръщане. Дайте му студена вода – трябва да я пие на малки глътки. След това възможно по-скоро се върнете в хотела и извикайте лекар.

Морето се развълнува изведнъж…

Основното правило за безопасност е при никакви обстоятелства да не оставяте детето без надзор. Но за да е наистина добра почивката на море, е необходимо да се съблюдават и други правила:

• Никога не вкарвайте насила детето в морето, особено в първия ден. Трябва му време, за да свикне, да се огледа и да поиска само да влезе във водата;

• Преди къпане поне 30 минути детето трябва да е било на сянка. Първото къпане не трябва да превишава 2-3 минути, следващите максимум 10 минути – такова натоварване е равносилно на 1 час във водата за възрастен.

• Следете детето да не се преохлади. Колкото по-голямо е детето, толкова по-лесно понася прохладната вода. Докато 2-годишното може бързо да замръзне, дори и на 25-градусова вода, когато на родителите им се струва, че е като парено мляко.