Всички сме чували за опасностите, на които се излагаме, когато стоим прекалено дълго седнали, но за тези от нас, които работят в такова положение, сега има добри новини – час умерена физическа активност компенсира рисковете за здравето от 8 часа в седнало положение.

Това заключение идва от мета-анализ на проучвания, обхващащи повече от 1 милион души. И е част от специална серия статии за физическата активност по повод предстоящите Олимпийски игри.

Това е първият път, в който списанието публикува такава серия. Основното послание преди 4 години беше, че липсата на физическа активност е убиец, който до 5.3 милиона случая на преждевременна смърт годишно в световен мащаб.

Най-новото е, че е възможно да се намалят и дори елиминират тези рискове, ако сме достатъчно активни, дори и без да тренираме или пък да ходим на фитнес, казва водещият автор на мета-анализа д-р Улф Екелунд от норвежкото училище по спортни науки и Университета Кеймбридж.

Проучването установява, че рисковете за здравето от 8-часово седене на ден могат да се елиминират с 1 час умерена физическа активност, която може да е бързо ходене – с 5.6 километра в час или с велосипед за удоволствие.

Около ¼ от всички участници в проучването съобщават, че практикуват именно подобна физическа активност.

Но още краткото времетраене на физическа активност – от около 25 минути, което се препоръчва и от официалните здравни власти, също намалява рисковете от настъпване на смърт, свързани с продължително седене.

Това е първият мета-анализ, при който директно се сравнява смъртността на хора с различна продължителност на стоене в седнало положение и физическа активност.

В анализа са включени 16 проучвания с данни на над 1 милион души на по-малко от 45 години, от САЩ, Западна Европа и Австралия.

Екипът потвърждава констатацията, че продължителното седене е свързано с увеличаване на общата смъртност. Около 75% от тези смъртни случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания и рак – на гърдата, на дебелото черво.

Учените разпределили участниците в 4 равни по-големина групи, в зависимост от нивата им на физическа активност. Като при участниците с най-ниска активност, била по-малко от 5 минути дневно, следващата група била активна от 25 до 35 минути, следващата от 50 до 65 минути, а най-активната – от 60 до 75 минути дневно.

Сред най-активната няма значима връзка между времетраенето на престоя в седнало положение, което предполага, че високата физическа активност елиминира повишения риск от ранна смърт, заради продължителното седене, отбелязват учените.

Но с намаляване на продължителността на физическата активност нараства и рискът от преждевременна смърт.

В най-голям риск са участниците, които съобщават за най-ниска физическа активност, дори ако не прекарват много време седнали всеки ден.

Участниците от групата, които са най-малко активни – по-малко от 5 минути дневно, но също така прекарвали малко време в седнало положение – по-малко от 4 часа дневно, коефициентът на риск от преждевременна смърт бил 1.27.

И е значително по-висок, отколкото при участниците, които са били най-активни – от 60 до 75 минути физическа активност всеки ден, но които прекарвали много време в седнало положение – повече от 8 часа на ден, които коефициентът бил съвсем малко в сравнение с останалите хора – 1.04, тоест коефициентът не се различава почти от този на групата, която била избрана за контролна.

И затова заключението е, че 1 час физическа активност компенсира 8 часа седене.