Акнето е най-често срещаното кожно заболяване, което засяга не само тийнейджърите, но и зрелите хора. Акнето може да се дължи хормонален дисбаланс, наследствена предразположеност, използването на некачествени и/или неподходящи за съответната кожа козметични продукти, прием на анаболни стероиди, продължително и редовно излагане на силни слънчеви лъчи и др.

Лечението на акнето, в по-голямата част от случаите е трудна и мъчителна битка. Има много вещества, които могат да излекуват акнето, като за едно от най-ефективните такива се смята азелаиновата киселина.

Нека ви разкажем повече за тази съставка

Преди обаче, да сме ви разказали за нея е добре да споменем, че най-добрият помощник в битката с това заболяване е квалифицираният дерматолог, който ще ви насочи към правилният подход на лечение, според вашия случай.

Едва ли са много дерматолозите, които ще отрекат ползотворното действие на азелаиновата киселина за проблемна кожа.

Всъщност, азелаиновата киселина с извлича от много житни култури, сред които са пшеница, ръж, ечемик и т.н. Интересен факт е, че тази киселина се отделя от Malassezia furfur – гъбичка, често присъстваща във флората върху кожата на човешкото лице. В козметичната индустрия обаче е установено, че тя действа по-добре, когато се добива по изкуствен път.

При какви състояния е приложима

Акне

Вече стана ясно, че това вещество лекува акнето. Това ѝ свойство се дължи на факта, че киселината унищожава бактериите, причиняващи акнето. В същото време, азелаиновата киселина редуцира кератина, за не могат бактериите да се хранят с него.

Хиперпигментация

Открито е, че азелаиновта киселина притежава свойството да спира производството на излишният меланин.

Розацея

Розацеята е нерядко срещано състояние, което възниква при трансформиране на специфичната ефекторна молекула кателицид в пептидни фрагменти, заради които се предизвиква възпалителна реакция. Установено е, че „житната“ киселина инхибира този трансформационен процес, като в същото време притежава антибактериално действие.

Така, азелаиновата киселина успешно третира неприятното заболяване и неговатасимптоматика.

Кога НЕ бива да се прилага

Макар и продуктите с азелаинова киселина да не са под лекарско предписание, ние от Lechenie.bg ви препоръчваме да се допитате до дерматолог, който е запознат с текущото състояние на вашата кожа, относно това дали е добре да започвате такава терапия.

Нежеланите реакции, за които има сведения, че се причиняват от това вещество са: зачервяване и сърбеж на кожата, излющване на част от повърхностния слой на мястото на разнасяне на продукта.

Ако страдате от бронхиална астма се консултирате с лекар, преди започването на терапия с подобен продукт, тъй като в клиничната практика има описани случаи на влошаване на астматичните пристъпи.