Много проучвания са доказвали, че съществуват зависимости, свързани с прекарването на време онлайн и, като цяло, с електронните устройства. Нека обаче да погледнем на тази зависимост от друга перспектива.

Как и защо влияе тя на здравето ни?

Облъчването от екрана

В последните години се появиха много проучвания, показващи ни, че часовете пред компютъра се отразяват зле на физическото ни здраве. Опасна е най-вече синята светлина излъчвана от мониторите влияе зле на ретината ни.

Взирането в екрана води най-често до сърбеж, сухота и напрежение в очите, което от своя страна предизвиква и главоболие. Учудващо, освен проблеми с очите, светлината от екраните, влияе негативно и на кожата ни.

Според дерматолози, 4 дни пред екрана на компютъра се равняват на 20 минути излагане на слънце, без слънцезащита.

Мит или истина е компютърната радиация

Доказан е и още по-сериозен риск от прекомерното облъчване от екрана- нискочестотно и радиочестотно облъчване. Според Световната Здравна Организация, този тип облъчвания, могат да доведат да провокират развитието на ракови тумори.

Съществува и теория, според която радиацията от компютрите може да предизвиква хормонален дисбаланс, дихателни проблеми, болест на Алцхаймер, сърдечно-съдови проблеми.

Има ли как да се предпазя от облъчване без да ограничавам времето пред екрана?

Разбира се, най-добре би било да зарежете компютъра и да използвате телефона само за разговори, но всички сме наясно, че това е почти невъзможно. Електронните устройства участват в почти всеки аспект от живота ни, а за повечето от нас, са и начин да си изкараме прехраната.

От кого да потърсим помощ

След като, уточнихме тези важни подробности е време да намерим работещи решения срещу рисковете от устройствата:

- Прегледайте се при офталмолог и помолете да ви препоръча качествени очила за работата пред компютър. Този тип очила са антирефлексни и се препоръчват и за хора, които нямат нужда от диоптър.

Освен, тази препоръка, офталмологът ще констатира и състоянито на вашите очи;

- След оптиката се отправете и към най-близката аптека. Капките за овлажняване     на очите или т.нар. „изкуствени сълзи“. Те ще овлажнят ретината ви, което е и чудесна профилактика за очите.

Капките се прилагат лесно и са на достъпни цени;

- Изберете добър монитор, щадящ очите. Макар и скъпа, тази технология е доказано ефективна, така че си заслужава да инвестирате;

- Добре би било, ако се върнете в аптеката и се консултирате с фармацевт, който да ви насочи към подходящи витамини за очи- обикновено се препоръчват продукти, съдържащи лутеин, витамин А, витамин Е и витамин С;

-И все пак се постарайте да зачестите почивките от екрана и да използвате по малко устройства през свободното си време- това е най-добрият начин за предпазване.