Най-вероятно, всеки който приема витамини, редовно, се е замислял дали има те оказват реална полза за здравето. Мненията по темата за доста разнопосочни. Все пак, ставайки въпрос за здраве, е редно да искаме мнението на лекарите. От Lechenie.bg се допитахме и искаме да предадем наученото и на вас.

Какво представляват витамините?

Витамините са група жизненоважни органични съединения, необходими за поддържане на нормалното развитие и функциониране на организма. За техните свойства, функции и състав става ясно началото на 20-ти век. Частта „вита“ означава Живот, а „амин“ идва, благодарение на витамин В1, който е изолиран първи и в чийто химичен състав е открита аминогрупата. Те се разделят на водоразтворими и мастноразтворими, в зависимост от своята химична природа.

Мастноразтворими са витамините, образуващи своеобразни депа в организма. Това са витамини D, E, K, и А.

Водоразтворимите не се натрупват в организма и се изхвърлят с урината. Такива са витамините от група В и С.

Как е най-добре да си ги набавяме

Витамините са микронутриенти съдържащи се в храните. Според повечето проучвания, дълбоката химична обработка, лишава храната от полезните вещества.

На такава обработка се подлагат много от консервираните храни, пържените и пакетирани храни. Поради това, че този тип хранения, преобладават при по-голяма част от хората, все по често се регистрират и състояния на хиповитаминоза.

Редно е да вметнем, обаче, че и превишаването на препоръчителните дневни дози, най-вече, на мастноразтворимите витамини, също би повлияло неблагоприятно на здравето.

Кога се налага допълнителният прием на витамини

Преди това обаче е редно да изясним, че ако сте в оптимално здравословно състояние, е най-добре да си спестите таблетките. Заложете на сезонни плодове и зеленчуци, месо, бобови и зърнени култури, подложени на качествена термична обработка.

Витамините, които се предлагат на пазара, могат да съдържат една съставка, да бъдат комбинирани няколко витамини или да са включени комплекси от витамини - мултивитамини.

Кога се налага допълнителният им прием?

  • При бременност;
  • Възстановяване след дълго боледуване;
  • Вегански или вегетариански режим, или избягване на определена група хранителни вещества, поради определена причина;
  • Поради нарушеното им усвояване, заради напредване на възрастта;
  • При грипни състояния или настинки;
  • При заболявания на черния дроб;
  • При липса на свежи плодове и зеленчуци в менюто или завишена консумация на замразени храни.

Необходимо е, преди прием на каквито и да е витамини да се консултирате с фармацевт, относно качеството на предлаганите на пазара витамини. Установено е, че много от мултивитамините на пазара, които обикновено са на ниски цени, не оказват никакво влияние върху организма ни.