Вече има обяснение защо младите хора не обичат да ядат плодове и зеленчуци.

Според официалните препоръки, за поддържане на добро здраве е необходимо да се изяждат най-малко по 5 порции плодове и зеленчуци дневно.

Защо младите мъже държат толкова много на напомпаните мускули

Но според предходни изследвания, в Англия приблизително половината от мъжете изяждат по-малко от полезни храни на ден.

Най-лошо е положението в това отношение е сред младежите на възраст на възраст от 18 до 24 години. Това е много обезпокоително, тъй като мъжете в по-голяма степен от жените, са предразположени към здравословни проблеми в напреднала възраст.

За да се разбере каква е мотивацията на младите хора, били подбрани от 34 млади на възраст от 18 до 24 години с нормална телесна маса. В рамките на 4 дни участниците водели хранителни дневници, като си записвали всичко, което ядат.

Това позволило разделянето на младите хора на 2 подгрупи – такива, които редовно ядат повече от 4 порции плодове и зеленчуци дневно, и които изяждат по-малко от 3 порции дневно. Последната подгрупа се оказва най-многобройна.

След това с всички участници са провеждани разговори, които дават възможност да се изяснят техните представи за здравето, храненето и за физическата активност.

Хронични заболявания с напредване на възрастта

Повечето от младежите никога не са чували, че за добро здраве трябва да се ядат по порции плодове и зеленчуци дневно, а също и за риска от хронични заболявания, свързани с недостатъчно потребление на тези продукти.

Участниците от втората, най-голяма подгрупа, рядко ядели тези продукти, тъй като не им харесва вкуса, или зеленчуците и плодовете не изглеждат хранителни.

Някои млади хора просто обичат да опитват нови неща, или не желаят и не умеят да готвят, затова предпочитат да се хранят с обичайна, евтина, готова за ядене храна.

Плодовете и зеленчуците се възприемат като нещо скъпоструващо, изискващо временни разходи за приготвяне и изобщо не са задължителни за употреба.

За повечето млади мъже, които не обичат да приемат плодове и зеленчуци, доброто здраве в бъдеще изобщо не е приоритет. Те се надяват, че винаги ще са силни и здрави, въпреки че техните близки страдат от хронични заболявания.