Научен труд, публикуван на 13 август, описва един от малкото случаи, при които основният автор едновременно е и участник в изследване.

Какво лечение се прилага за рядката болест

През 2010 г. младият лекар, Дейвид Файгенбаум изобщо не се оплаква от своето здраве. На 25 години успява да стане куотърбек в премиер дивизията на американския футбол, а също тренирал тежка атлетика и си спечелва титлата шампион на Пенсилвания.

Но един ден се събужда с болка в корема и треска. Лимфните възли му изглеждали подути, а по цялото му тяло се появил фин обрив. Състоянието му бързо се влошава и скоро става критично.

Диагнозата била поставена сравнително бързо. Младежът се оказва застигнат от болестта на Каслман – рядко заболяване, което засяга лимфните възли.

Най-често се среща леката форма на болестта, но младият лекар няма този късмет, и развива плазмоцитарната форма, за която е характерно мултиогнищно увреждане и прогресиращо протичане.

Мултицентровата форма на болестта наподобява на няколко автоимунни състояния, и същевременно подобно на рака предизвикват прекомерно нарастване на клетките, в този случай на лимфните възли.

Приблизително 35% умират от тази диагноза в рамките на 5 години след поставянето на диагнозата.

Лекарство срещу болестта съществува – т.нар. ситулксимаб. Но също е известно, че този препарат не действа на всички. И на Файгенбаум не му провървява за втори път. Оказва се в групата на тези, на които лечението не подействало.

Късметът накрая се усмихва на лекаря, намира подходящо лекарство

Болестта не смятала да отстъпва. В рамките на 3 години и половина след поставянето на диагнозата Файгенбаум бил хоспитализиран 8 пъти. Младият лекар не изоставя ученето и занятията с наука. Твърде продължил към целите си – става доктор по медицина и магистър по MBA.

Лекарят изследвал собствените си кръвни проби и открива възможният ключ към болестта. Непосредствено преди редицивите рязко се повишавали нивата на имунните клетки – активирани Т-клетки. И предложил кое лекарство може да облекчи състоянието му.

Късметът най-накрая му се усмихва. Търсенето действие имал препаратът сиролимус за предотвратяване отхвърляне на органи сред трансплантация на бъбреци.

Преди 5 години младият лекар започва да пие от лекарството, и от тогава не е получил нито едно обостряне.