Измененията от напредването на възрастта разстройват и дори плашат, тъй като всеки се стреми с всичките си сили да остане за по-дълго млад.

Първият специалист, към който много се обръщат за корекция на следите на времето, това е козметик. Всъщност трябва да се започне от зъболекаря. Да, точно с него. Днес вече се е формирало цяло направление: anti-age стоматология.

Отнася се към естетичната медицина – с нейна помощ може да се промени овала на лицето, да се премахне втората подбрадичка и да се повдигнат мускули.

За кого тези методики са показни

Защо може да изглеждаме по-възрастни от годините си

На нашите зъби постоянно влияе външната среда: храна и напитки, стрес и начин на живот. Последствията са най-често негативни: зъбите пожълтяват, изтриват се, появяват се кариеси.

Макар и да се стараем редовно да посещаваме зъболекар, от някои проблеми е трудно да се избавим, и те влияят на нашия външния вид.

Първите признаци на стареене на челюстта се проявяват и на емайла – ежегодно се изтриват с 0,035 мм. При някои този процес протича по-бързо заради вредни навици – тютюнопушене, вредна храна или нездравословен дневен режим.

Емайлът се изтрива, и зъбите стават по-къси, което намалява височината на захапката. Освен това, на емайла се образуват микропукнатини, в които проникват микроби и се образува плака.

Всички тези изменения влияят не само на нашия външен вид, но и на здравето – зъбите и венците стават чувствителни, най-често се появява кариес.

Някои зъби променят положението си и нарушават структурата на цялата редица. Заради това възникват проблеми с предъвкването – натоварването се измества на едната страна на челюстта. Това води до кариеси и хипертонус на мускулите на лицето. Заради последното се появяват бръчки и отоци, тъй като спазмите в мускулите нарушават кръвообращението.

Също така и обемът на костната тъкан постепенно намалява, и това е особено забележимо на горната челюст. Резултатът е, че намалява височината на средната част на лицето, поради което брадичката се издава напред.

Последствията от тези проблеми може да са най-различни. Сред които:

  • Трудно предъвкване на храната, от което страда стомаха;
  • Влошава се дикцията;
  • Променя се пропорцията на лицето и дори стойката.

Какви проблеми разрешава anti-age денталната медицина

Корекция на захапката

С възрастта височината на захапката намалява и се променя тонусът на лицето и на шията. Поради което лицето сякаш се свлича надолу и се увеличават бръчките. Последните могат да се загладят с помощта на козметични процедури, но ефектът ще е временен. Много по-добре е борбата да се води с първопричината – неравната захапка.

Височината на захапката и на долната част на лицето се увеличава с помощта на винири, коронки или чрез възстановяване на липсващите зъби. За последното най-често се използват импланти или неснимаеми протези.

Правилната захапка се отразява и на овала на лицето, то ще стане по-ясно.  

Лечение на емайла

Зъболекарят коригира оттенъка на емайла, премахва потъмняванията, прави реминерализация на зъбите.

Зъбите стават здрави – изчезват напукванията и изтриванията. Благодарение на тези процедури усмивката става здрава и ярка, както и в младостта.

Отпускане на дъвкателните мускули

За тази цел се използват два метода – TENS терапия и ботокс. Първата представлява електростимулация чрез кожата. С помощта на електрически импулси, постъпващи с електродите, се въздейства на напрегнатите и болезнени мускули. Импулсите влияят на образуването на ендорфини – химически вещества, блокиращи болката.

Ботоксът също намалява напрежението в мускулите на лицето. Ботулиновият токсин блокира импулсите, подавани от нерва към мускулите.

Лечение и пластика на венците

Специално внимание е необходимо да се обръща на цялата челюст, не само на зъбите. Има определени процедури, които помагат за промяна на видимия край на венците и положението на устните. Освен това намалява възпалението и кървенето.

Венците се лекуват с помощта на лазерна операция, при която се увеличават недостигащите части на венците или се премахват израстъците.

Първо, тази процедура намалява рискът от гингивит – хронично възпаление на венците. Второ, с нейна помощ се постига симетричен контур на еднакви зъби, който се променя с възрастта.

Така усмивката става здрава и хармонична.