В проучване, публикувано наскоро, става ясно, че лекарите препоръчват да увеличим приема си на вода през целия ден.

Това означава да изпиваме около 8 до 10 чаши вода на ден, за да бъдем сигурни, че нашето тяло е достатъчно хидратирано.

„Нормативът” е за производството на най-малко 2 литра урина на ден.

Лекарите, също така, призовават за ограничаване приема на “Coca Cola”.

В едно проучване, цитирано от Американския колеж на лекарите, беше установено, че бъбреците на хора, които са взели участие в това изследване и са се съгласили да променят напитките, които употребяват, са повишили своята ефикасност с около 15%.

Специално продуктите на “Coca Cola” са допълнително подкиселени с фосфорна киселина, която е вредна за човешкия организъм и води до „ръждясване” на всички органи.

Доказателствата не са официално потвърдени на 100%, но са показателни, казва президентът на медицинска организация – Дейвид Флеминг.

„Ако видя пациенти с анамнеза за камъни в бъбреците, първият въпрос, който им задавам е – колко газирани напитки пиете на ден?”

„Ако разбера, че някой пие 3-4 чаши безалкохолнона ден, веднага ще му препоръчам или да ограничи тези вредни напитки до 1 чаша на ден или ако не може, просто да се откаже от този вреден навик.

Така че, връзката между безалкохолните, кока-колата и всякакъв друг вид вредни газирани напитки и камъните в бъбреците, остава на дневен ред.

Още има изследвания, които се занимават с тази тематика, а крайни изводи липсват.

Учените предполагат, че фосфорът окислява урината и това е една от главните причини за този проблем.

„В кисела среда камъните в бъбреците се образуват много лесно. Все едно прасе да да живее в кочина. Просто средата е благоприятна, а щом е така, единственото решение и действие, което можем да предприемем е да не осигуряваме киселинна среда на тялото си. Това е основната препоръка!” – допълни Флеминг.

Въпреки всичко, ако увеличите дневния си прием на вода до 2, 3 или 4 литра, пак не е сигурно, че сте застраховани. Просто в медицината сигурни неща няма, но пък за сметка на това изключенията са много.

Но в проучване, установено преди около 5 години, беше доказано, че пиенето на вода определено помага.

Участниците били разпределени на 2 групи. В едната група, хората изпивали минималното жизнено количество вода на ден, тоест около 2 литра, а другата група се хидратирали постоянно, изпивайки около 3-4 литра на ден.

Резултатът е, че хората от първата група имат по-висок риск от поява на камъни в бъбреците, спрямо тези от втората група, с около 27%.

Така че, въпреки факта, че нищо все още не е официално доказано, най-доброто решение, което хората, предразположени към образуване на камъни в бъбреците, могат да вземат, е да пият повече течности ( вода, чай, мляко, а не газирани напитки, кока-кола, тоник и т.н.).

Разбира се, учените работят и по други версии, засягащи природни продукти, които могат да бъдат използвани за лечение на подобни проблеми.

Например, те установили, че диета, богата на растителни храни и фибри, драстично може да намали риска от образуване на камъни в бъбреците.

„И ако въпреки всичко тези рецепти не помагат, най-добре е да се консултирате с личния си лекар и да започнете незабавна медикаментална терапия.” – също така допълни Флеминг.