Пъстървата принадлежи към клас Лъчеперки, семейство Пъстървови. Тялото ѝ е издължено, леко странично сплескано и е покрито с малки люспи. Характерна особеност на тази риба, че приема цветът на местообитанието си.

Такава особеност имат и рибите от семейство Плосковидни. Гръбната перка на пъстървата е къса и наподобява добре изразена странична линия.

Мъжките се отличават от женските по големите размери на главата и броя на зъбите. Обикновената дължина на пъстървата е 40-50 см, а теглото ѝ е 1 кг.

Тази риба обитава реки, поточета, ручеи, особено обича горните течения на реките, където водата е хладна през цялата година. Най-подходящи за пъстървата са бързите води, богати на кислород, с достатъчно места за укриване.

Предпочитат дъното на потока или реката да е твърдо, скалисто или каменно.

Пъстървата хвърля хайвера си направо на дъното на реката, където изразява с опашката си изравя дупка. Хвърленият хайвер почти веднага се опложда от мъжкия, след което женската заравя „гнездото“. А след 6 седмици от хайвера започват да се появяват малки рибки.

Пъстървата обикновено се крие в дълбочините, ямите и в сянката на водните растения. Това е много плаха и предпазлива риба.
В България е разпространена предимно Балканската пъстърва.

Цветът на месото на тази риба е различен и варира обикновено между бял, жълтеникав и розов. Най-вероятно това зависи от начина на хранене на рибата.

Пъстървовото месо съдържа много витамини /А, D, В12/ и незаменими аминокиселини. Пъстървата е доста мазна риба, поради това най-вкусна е, когато е приготвена на грил.

При избор филе или месо от тази риба е важно да се знае, че то не притежава типичната изразена миризма на риба. Освен това качественото пъстървово месо с крехка и еластична структура.

Хранителна стойност

Според базата данни на аграрното министерство на САЩ /USDA/ в 100 грама пъстърва се съдържат:

• Вода – 71.87 грама;
• Белтъчини – 20.48 грама;
• Мазнини – 3.46 грама;
• Въглехидрати – 0 грама;
• Минерални соли – 1.31 грама;
• Калоричност – средно около 119 килокалории;

Макроелементи

• Калий – 481 мг;
• Калций – 67 мг;
• Магнезий – 31 мг;
• Натрий – 39 мг;
• Фосфор – 271 мг;

Полезни свойства на месото на пъстърва

Пъстървото месо способства за понижаване на нивата на холестерола в организма на човека, подпомага функциите на главния мозък, способства за укрепването на невроните и артериите и затова се препоръчва при сърдечни заболявания, особено при исхемична болест на сърцето, а също и при Алцхаймер.

А витамин В6, съдържащ се в пъстървата, е изключително необходим за запазването на женското здраве, тъй като съществено подобрява състоянието при предменструален синдром, бременност и менопауза.

Съединението пиридоксин /една от формите на витамин В6/ предотвратява някои форми на рак и стимулира обмяната на веществата. Мъжете, които редовно консумират пъстърва много по-рядко страдат от безплодие, поради наличието на селен в тази риба /този минерал увеличава подвижността на сперматозоидите/.

Освен това селенът е много силен антиоксидант и предпазва от увреждащото действие на свободните радикали, забавяйки процесите на стареене.

Поради високото съдържание на витамини и микроелементи /такива като В1, В2, В6, В12, РР, А, Е, D, магнезий, фосфор и фолиева киселина/ консумацията на месо от пъстърва стимулира кръвотворния процес, предотвратява образуването на тромби, активира процесите на обмяна на веществата, отразява се благоприятно на функцията на черния дроб, нервната храносмилателната и имунната система.