Какво да пием на Нова година?

Как без вреда за здравето да съвместим празник и алкохол?

Най-безвредните напитки са тези, които се пият в разумни дози.

Новогодишните празници не минават без спиртни напитки.

Обилните трапези предполагат и употребата на твърд алкохол.

Но понякога в празничната еуфория е трудно да се контролира количеството на изпитото и да се въздържаме да не пробваме различни алкохолни напитки.

И съвсем не е изненада, че на сутринта много хора се чувстват зле.

Боли ги глава, вие им се свят, измъчва ги жажда, ръцете им треперят. Всичко това са признаци на махмурлук.

За да бъде утрото след празника весело и бодро, не е задължително да се отказваме от алкохола на празничната трапеза. Просто трябва правилно да съвместим Нова година и алкохол.

Най-безвредните напитки могат да доведат до тежък махмурлук, ако нямаме чувство за мярка.

В същото време, твърдият алкохол на празничната трапеза няма да навреди на здравето, ако се употребява в разумни количества.

Какво да пием на Нова година и как да пием на празничната трапеза, за да се чувстваме добре и на следващата сутрин?

Търсим компромис

Повечето лекари са на мнение, че безвреден алкохол не съществува.

В големи количества със сигурност ще навреди на здравето.

Но съставът на различните алкохолни напитки се отличава и всяка от тях действа на организма по свой начин.

Много хора пият само водка или ракия на празничната трапеза.

За да бъде напитката относително безвредна, скоростта на постъпване не трябва да е над 50 мл на час.

Колкото по-дълги са почивките между тостовете, толкова по-лесно организмът ще се справи с алкохола, при наличие на хубаво мезе.

Традиционна напитка за нашата страна е шампанското

Произвежда се от грозде чрез метода на ферментация.

Тази красива вкусна и на пръв поглед лека алкохолна напитка може да ни изиграе много лоша шега, ако нямаме чувство за мярка.

Издигащите се мехурчета в чашата са въглероден диоксид, който стимулира абсорбцията на алкохола.

А когато попадне в червата, създава условия за гниене на остатъците от храна и отравяне с токсини.

За да не си навредят, жените могат да изпият 1-2 чаши шампанско за цялата празнична вечер, а мъжете до 3-4.

Естествено, без да се смесват с други алкохолни напитки.

Най-безвреден алкохол са напитките, произведени от грозде.

Това са виното и видовете бренди, произведени от тази суровина – коняк, чача и ракия.

Вино

През Новата година ще бъде добър избор за вашата трапеза.

В малки количества виното спомага за увеличаване на тонуса на кръвоносните съдове, за понижаване нивата на холестерола, за разрушаване на тромбозите, за разграждане на мастната тъкан.

Коняк

Един от най-разпространените видове бренди.

Произвежда се от сортовете бяло грозде.

Освен флавоноиди тази напитка съдържа и дъбилни вещества, които притежават бактерицидни, стягащи и противовъзпалителни свойства.

Но дъбилните вещества забавят абсорбцията на алкохола в кръвта и затова с него можем да се напием, без да изобщо да се усетим.

Освен това примесите, съдържащи се в коняка, затрудняват функцията на черния дроб.

Конякът се пие на малки глътки, като акцентираме върху насладата на вкуса и аромата.

Не е нужно да се замезва, за разлика от водката.