Всеки от нас има свои навици и предпочитания.

Някои не могат не могат и ден без пържола, а други пък изпадат в ужас, ако на масата няма броколи.

Диетолозите не се уморяват да ни напомнят за нуждата от балансирано хранене, но има храни, които не могат да се ядат всеки ден.

1. Червеното месо няма място в ежедневното хранене

Всеки от нас има в камерата на хладилника запас от червено месо – говеждо, свинско или агнешко.

С него приготвяме повечето от ястията и не смятаме изобщо да го отказваме.

Но няма и такава необходимост.

Организмът силно се нуждае от ценен белтък, който участва във формирането на мускулите на костите и сухожилията, а също и укрепва имунитета.

Червеното месо съдържа и голямо количество желязо, което отговаря за доставката на кислород към клетките и тъканите и нормализира нивата на хемоглобина.

Но учените доказват, че ежедневното похапване на такова месо повишава риска от развитие на злокачествени образувания на стомаха и на червата, за разлика от пилешко и пуешко.

Условно безопасната доза на препечено месо на грил е едва 50 грама.

И преди приготвяне месото е по-добре да се маринова.

2. Яйца – полезна храна, но не за всеки ден

Яйцата са неизменна част от потребителската кошница и влизат в състава на много ястия, като се започне от обикновения омлет с бекон за закуска и се стигне до торта.

Но проблемът в яйцата е високото съдържание на холестерол в жълтъка.

Особено опасни са яйцата в напреднала възраст и затова за старите хора се препоръчват не повече от 1-2 дневно.

3. Риба тон – храна, опасна за здравето

Не е тайна, че в Световния океан попадат повечето от отпадъците на индустриалните предприятия, включително живак под формата на метилживак.

Това е токсично съединение, което се натрупва в тъканите и органите на обитателите на водоемите.

В някои видове риби живакът е в по-малки количества, но в други е доста по-високи.

Сред тях е и месото на риба тон. Много вкусна и полезна риба, но и за съжаление, вредна, именно поради съдържанието на опасния метал.

Разбира се, много зависи и от възрастта на рибата, размера и местообитанията.

Но лекарите не препоръчват да включваме риба тон в ежедневното меню.

Причината е, че повишава многократно риска от сърдечно-съдови заболявания – инфаркт и автоимунни заболявания.

Особено опасна е риба тон за бременните, тъй като метилживакът преодолява бариерата на плацентата и прониква в плода.

4. Тесто и бисквити от висок клас брашно

За всеки, който смята да отслабва, е препоръчително да ограничи максимално именно тези храни.

Богати на прости въглехидрати, като хранителна стойност не струват почти нищо , тъй като не съдържат полезни компоненти.

При редовна и прекомерна употреба на прости въглехидрати в организма започва процес на отлагаме на мазнини.

5. Зелени листни зеленчуци – какви болести може да предизвика спанака

Началото на миналото столетие ознаменува идването на ерата на спанака – тревисто растение, погрешно смятано за много богато на желязо.

По-късно се установило, че този микроелемент не е толкова много.

Но въпреки това успяват да привикнат към спанака и успяват да го включат също толкова активно, колкото и по-рано.

Присъствието в него на оксалова киселина може да стане причина за камъни в бъбреците и да се отрази неблагоприятно на цялата отделителна система.