С диагноза синузит се сблъскват милиони хора всяка година. Лекарите отбелязват, че страдащите от тази патология може и да са повече, но просто не търсят медицинска помощ, а практикуват самолечение.

Синузитът се характеризира с интензивни симптоми – силно запушен нос, главоболие, болки над областта на носа и под очите, където са разположени синусите, а също и значително повишение на температурата. Възможни са сериозни усложнения, сред които дори и менингит.

За това не трябва да се подценява и игнорира, още повече, че няма как да се получи.

Как днес се лекува синузит и задължителна ли е пункцията

Винаги ли е нужна пункция

В миналото думата синузит е била равнозначна на пункция, лекарите винаги са прибягвали до тази процедура с цел намаляване налягането в синусите, откриване на достъп до тях, за качествено промиване на носа, и премахване на цялото съдържимо от тези анатомични структури.

Днес е по-различно, пункцията не се прилага така широко. Прибягва се до тази процедура само тогава, когато у човек обемите течност в синусната кухина заемат повече от 50% от нейното пространство.

Също пункция се прави, в случай ако лекарят види, че през отвора, който съединява носа със синуса, изтича много вискозно съдържимо, и става ясно, че промиването със съвременните достъпни методи на кухината напълно без инжекция няма да се получи.

За щастие, днес такива ситуации се срещат все по-рядко, тъй като обикновено не се чака до последно, а се търси лекарска помощ още в началото.

Видове промивания

Най-популярният вариант, който показва добър ефект, днес е промиването на кухините около синусите, процедурата представлява вакуум дренаж.

Още един метод е използване на синус катетър. Също се използва без хирургична интервенция. В носа се поставя гумена конструкция. Възможни са болезнени усещания, тъй като лигавицата е възпалена или може да е изкривена носната преграда. Поставянето в носа на леко устройство за промиване на носа може да е трудно.

Промиването на носа от едната и от другата страна може да стане причина за удължаване на процедурата, ако възпалението е двустранно. В идеалния случай промиването трябва да е едновременно от двете страни на носа.

Възможно е да се предложи хирургична интервенция – балонна синусопластика. В носа се поставя специален балон, който попада в съустието, отворът става по-голям, и през него е необходимо съдържимото от синуса да излезе, също през образувалия се ход и да се промие синуса.

Оптимална схема на лечение

Най-важното, ако нещо ни заболи, на време да се направи консултация с специалист по УНГ.

Ориентирането трябва да стане по следния начин – ако днес заболи, на следващия ден не се стига до подобрение или дори става по-зле, на третия вече не трябва да се отлага, а да се запише час първо при личния или може по телефона направо да се поиска направление за УНГ.

Оптималната схема за лечение не се ограничава само до едно промиване. Най-добър е ефектът, ако заедно с курса по промиване, тоест да се направи антисептично почистване, се използват курс специални физиотерапевтични процедури.

Всичко, когато е в комбинация и в синхрон, помага за справяне в кратки срокове с възпалението в носа.

Помагат ли домашните промивки или по-скоро вредят

Днес всички активно използват домашните промивания със солен разтвор при всякакви проблеми с носа, понякога дори се прилагат профилактично. При синузит, особено ако вече не е първи ден, тази мярка не помага.

Точно обратното, с помощта на балони с морска вода може да се нагнети съдържимото още по-дълбоко в синусите, а извличането оттам без вакуум, генериран от апарат, е невъзможно.

Самостоятелното промиване може да има известен ефект само в случай, ако съустието не е запушено и е проходимо, тогава известна част от съдържимото ще се отдели.

Рисковете обаче, че синузитът ще се усложни в този случай са много високи.

Така че най-добре, ако методът на промиване ще се избира от лекар в зависимост от ситуация, която вижда пред себе си по време на преглед.