Сексът е едно от най-добрите неща за нашето здраве, щастие, дори и за психологическата ни пълноценност.

Но оставяйки самия акт настрани, можем да се загледаме в много интересни неща, свързани със секса.

Например, процесите, които се извършват в мозъка ни преди, по време на и след акт са много по-любопитни от самото действие - е, поне според учените е така.

Ще ви представим и няколко много интересни неща, които се случват във вашия мозък, когато стане въпрос за секс.

1. Сексът е като наркотик

Сексът ни кара да се чувстваме наистина добре и това е причината, поради която големи части от живота ни преминават в желания и мисли насочени към отсрещния пол.

Това, което прави секса толкова желан е допаминът. По време на оргазъм мозъкът освобождава огромни количества допамин, който ни кара да се чувстваме по-добре.

Допаминът е невротрансмитер, който активира мозъчните центрове за удоволствие.

Както е известно, допаминът е ключова съставка към съдържанието на повечето наркотични вещества и опиуми.

Ето защо сексът често се квалифицира като наркотик. Хора, които приемат често наркотични вещества споделят, че да се друсаш и да правиш секс не е точно едно и също, но когата основната съставка е една и съща, двете действия имат доста сходни резултати.

2. Сексът може да бъде антидепресант

Изследване от 2002 г., в което са били анкетирани 300 жени, показва, че резултатите при жените, които правят секс с презерватив и тези, които не използват, са доста различни.

При жените, които не използват презервативи по време на секс, депресивните симптоми са много по-слаби и по-рядко срещани спрямо жените, които използват кондом.

Според учените това се дължи на съдържанието на спермата и различните вещества, от които тя е съставена.

Според проучване, различните съединения на спермата, включително естроген и простагландин, имат антидепресивно действие.

При изпускане на течността във влагалището, тези вещества се освобождават и стигат до мозъка.

Това е причината, поради която, жените, неизползващи презерватив, са много по-малко склонни към депресия и други психични разстройства.

Разбира се, избягването на презерватив може да има фатални последици като прихващане на венерически болести, СПИН или нежелано забременяване.

За това внимавайте и винаги имайте едно наум с кого, кога и как правите секс.

3. Сексът влияе и като болкоуспокояващо

„Никога не пропускайте секс, когато имате главоболие” – съветва скорошно проучване.

Според това изследване, сексът значително успокоява симптомите на главоболие и помага за по-бързото му отминаване.

В немско проучване от 2013г., 60% от участниците, които са страдали от мигрена и 30%, които са имали хронично главоболие, споделят, че при изпразване напълно облекчават симптомите на своето заболяване.

Те казват, че сексът успокоява тяхната болка драстично и кара мигрената или главоболието да отмине.

Изследване по този въпрос е било направено и на група жени.

Провеждащите изследването са стимулирали G точките на участничките и резултатите, които това проучване дава са шокиращи.

По време на стимула при жената, нейният праг на болка се повишава няколко пъти.

„Отне ни много време, усилия и различни способи за болка докато достигнем до тези резултати” – споделят учените, водили проучването.

Тези резултати се дължат на факта, че по време на сексуално стимулиране на една жена, при нейния организъм се освобождава хормон известен като „лепящия хормон”, за който е доказано, че има силно болкоуспокояващо действие.