Радикално нов подход за ваксинация беше открит от американски учени, който би могъл да защити маймуните от ХИВ.

Ваксините обикновено са отслабена болест, която се инжектира с цел имунната система да се справи с нея и да изгради бели кръвни клетки, които да се преборят с нея при евентуално следващо заразяване.

Но вместо това, калифорнийски учени са променили ДНК на маймуните, за да придадат на техния организъм силата да се защити от ХИВ.

Екипът описва проучването като „голяма работа” и искат да започнат скоро да го прилагат върху хора.

Независими експерти твърдят, че тази идея е на фаза „сериозно обмисляне” и вероятно в скоро време ще започнат първите опити с хора.

Тази техника използва генна терапия, за да се въведе нов участък от ДНК в мускулните клетки с цел да ги заздрави.

Новото ДНК съдържа елементи, които успешно биха се преборили с вируса на ХИВ, а след това ще предпазят тялото от повторно заразяване.

Учените споделят, че са открили нещо наистина голямо, което, ако се реализира успешно, милиони хора по света, преносители на ХИВ, биха могли отново да заживеят нормално.

Изследователите са много горди с постижението си и са сигурни, че то ще проработи и върху хората, но все пак казват, че не искат да бъдат преубедени, защото все още срещат много трудности.

Най-голямата трудност е всичко да протече в безопасни условия, защото самият процес крие своите рискове.

Техните планове е човек да бъда умишлено заразен по синтетичен път с вируса на ХИВ и веднага след това да бъде обработен с така наречения „нов метод”.

Медицината е зациклила здраво последните години относно лечението на ХИВ, защото самата болест е изключително коварна и трудна за лечение.

ХИВ се развива изключително бързо, неговите клетки се увеличават постоянно и за това е почти невъзможно той да бъде прихванат от каквато и да била ваксина, защото това е все едно да имаш един патрон и  да трябва да улучиш движеща се мишена.

Ето и защо процентът на излекували се от ХИВ е по малък от 0.5%.

Но според учените, откритието, до което са стигнали е универсално и няма друг метод, приличащ на новооткритият.

Те споделят, че трябва да се промени самият процес по ваксиниране, вместо с инжектиране на отслабен вирус да се използва техния метод, защото той е по-силен от всяко антитяло.

Генната терапия променя формата, състава и действието на части от нашето ДНК.

Тя променя гените по начин, по който те ще са настроени срещу бактериите от вируса на ХИВ.

По този начин тялото на индивида, подложил се на генна терапия постоянно ще създава клетки, които да унищожават вируса.

Проблемът е, че новият метод не е изучен на 100%, поради факта, че досега е работено само с човекоподбни същества, но не и с хора.

И макар човекоподобни, маймуните са си животни и тяхната имунна система е по-различна от нашата.

За сега учените искат да изпробват генната терапия както на изкуствено заразен, така и на умишлено заразен индивид, за да видят какви биха могли да бъдат резултатите.

Медицинската асоциация създала този метод е в готовност и се очаква до една година техният метод да бъде проверен и вече да има излекувани хора.