Тенията е вид плоски сегментирани червеи, които живеят в червата на някои животни. Те могат да се заразят по време на паша или ако пият от заразена вода.

При хората основният източник на заразяване е яденето на недостатъчно термично обработено месо. Въпреки че тенията при хората обикновено се третира лесно, понякога този паразит може да предизвика сериозни, дори животозастрашаващи проблеми!

Ето защо е много важно да знаете какви са симптомите и как точно да предпазите вашето семейство.

Заразяването

Шест типа плоски червеи са познати като потенциална заплаха за хората. Обикновено са познати сред населението с името, което носят в зависимост от източника си - например кучешка /най-разпространената в България/свинска тения /не се среща от 40 години в България/, говежда тения, рибна и други.

Плоските червеи имат три етапа в своя живот - яйце, ларва и възрастен червей, който на свой ред се възпроизвежда и снася яйца. Тъй като ларвите лесно могат да достигнат до мускулите на техния приемник и да се настанят там, хората лесно могат да се заразят чрез консумация на заразено месо ако не е добре термично обработено.

Възможно е също така човек да се зарази чрез консумация на продукти обработвани от опаразитен човек. Тъй като тенията се пренася чрез червата, хората, които използват тоалетната и след избърсване не си мият ръцете, могат да бъдат източник на заразата и да разболеят други хора по този начин.

Симптоми

Симптомите могат да включват гадене, повръщане, слабост, диария, коремни болки, загуба на апетит или прекален апетит, умора, загуба на тегло, дефицит на витамини и минерали и други.

Опасното обаче е това, че много често тенията не предизвиква никакви симптоми. В такъв случай единствената възможност за засичане на сигнал, че човекът е заразен, е установяването на части от червеи в изпражненията.

В редки случаи тенията може да предизвика много сериозни усложнения, например запушване на червата. Ако яйцата на свинската тения бъдат погълнати, те могат да достигнат до черния дроб, очите, мозъка и други части на тялото и така да причинят много сериозни увреждания. Подобна ситуация би могла да бъде потенциално животозастрашаваща.

Третиране на тения

Ако подозирате, че сте заразени с тения, трябва да се консултирате незабавно с вашия доктор. Тъй като има различни видове червеи и тении, които могат да инфектират хората, определянето на вида тения може да изисква фекална проба.

Ако не се откриват червеи в изпражненията, вашият лекар може да назначи изследване на кръвта за да се провери за наличие на антитела, произведени за борба със заразата.

При по-сериозни случаи, Вашият лекар може да използва образни изследвания, като компютърна томография или магнитен резонанс, за да се провери за щети в тялото извън храносмилателния тракт. В зависимост от типа тения, която имате, продължителността на лечението може да варира.

Лекарствата ще убият тениите. След това мъртвите тении се разтварят или се изхвърлят от тялото посредством изпразването на червата. Ако червеите са големи, може да има спазми докато преминават и се изхърлят.

Вашият лекар ще провери отново проби от изпражнения ви след един и след три месеца след като приключите лечението. Когато заразата е разпространена само в червата, с подходящо лечение ще се отървете от тях още първия път в повече от 95% от случаите.