Според ново изследване, редовният орален секс е много полезен за жените, тъй като понижава честотата на спонтанните аборти.

Синдром на спонтанния аборт – когато бащата може да е решението

Синдромът на периодичен спонтанен аборт, при който жената губи плода преди 20-та седмица на бременността 3 пъти и повече, засяга до 1% от жените в развитите държави.

Причините за повторен спонтанен аборт могат да са различни – аномалии на матката, ендокринни нарушения, наследствена тромбофилия при майката, хромозомни дефекти.

За много двойки, причината за периодични спонтанни аборти остават неидентифицирани. Според холандски екип акушери това може да е свързано с факта, че повечето изследвания на имунологията на това явление обхващат само майчината имунна система.

Отбелязват още, че бащиният фактор не е проучен толкова добре, макар и съществуващите изследвания да показват, че мъжете – и особено тяхната сперма – могат да влияят на имунната система на жената преди зачеване, а също и след него.

Предполага се, че специфичната за плода толерантност към бащините антигени могат да се дължи на въздействието на сперматозоиди. Въздействието може да бъде не само вагинално, но и перорално.

Поглъщане на семенна течност – по-нисък риск от спонтанен аборт

Изследване, проведено още през 2000 г., показва, че оралният секс и актът на преглъщане на спермата по време на него са свързани с намаляването на случаите на спонтанен аборт при жени.

Разбира се, изследването в никакъв случай не означава, че трябва или НЕ да се практикува орален секс, но екипът от град Лайден анализирал връзката в биологията, стояща зад честите спонтанни аборти.

В новото изследване акушерите наблюдавали 97 жени, които получили 3 необясними последователни спонтанни аборта и които били по-млади от 36 години към момента на 3-тия спонтанен аборт.

При съпоставяне с контролната група, състояща се от 137 жени, при които продължавали рецидивите, резултатите от анкетите показват, че жените, които не са получавали спонтанни аборти, средно значително по-често практикували орален секс със своите мъже.

Авторите отбелязват, че червата са средата, където се абсорбират най-много вещества, а семенната течност съдържа антигени HLA, които правят имунната система на майката толерантна към наследствените бащини антигени на плода преди имплантацията.

Разбира се, резултатите от работата не показват ясна взаимовръзка – няма доказателства, че оралният секс способства пряко за намаляване на вероятността от спонтанен аборт.

Съществуват множество други фактори, и това изследване разглежда само незначителна част от тях.

Но според учените самият факт на копулация между женски и мъжки индивиди и осеменяване при бозайниците следва да бъде предмет на множество други научни трудове.

Така ще можем по-добре да разберем как организмът на бозайниците може да се бори със загуба на плода.

При какви заболявания още помага оралният секс

Сексуалните отношения са полезни не само за нежния пол, но и за силния, да отбележим какво влияе благоприятно на бащиния фактор при зачеване.

Интимни ласки за здраво сърце

Логиката сочи, че колкото по-стабилен е сърдечния ритъм, толкова по-здрава е сърдечно-съдовата система. Всъщност е обратното – висока неравномерност, или вариабилност на сърдечния ритъм /ВСР/, е признак на здраво сърце и кръвоносни съдове.

Немски учени изследвали група от 50 мъже и жени на възраст от 20 до 47 години. Част от тях живели заедно с жени, някои практикували случаен секс, други само се самозадоволявали.

При участниците била измерена вариабилността на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Установило се, че при мъжете, които живеели с жена, ВСР бил най-висок, а сърдечно-съдовата система в най-добро състояние.

Случайният секс и мастурбацията не оказвали положително влияние на сърцето и на кръвоносните съдове. Учените правят заключение, че именно близките отношения с жена допринасят за по-добро здраве на мъжкото сърце.

Секс против рак за мъже

От честотата на еякулациите зависи състоянието на простатната жлеза, това показват данни от американско изследване, в което взели участие почти 30 хиляди мъже.

При представителите на силния пол, които получавали повече от 20 оргазма на месец, рак на простатата се срещал по-рядко, отколкото при тези с по 4-7 семеизпразвания.

За да протече бременността нормално, без да се стига до спонтанни аборти, е необходимо бащиният и майчиният фактор да са в добро здраве, както и в хармония.