Кардиотренировките представляват упражнения, при които се активизира функцията на сърдечно-съдовата система, което води до ускоряване на пулса и повишаване на разхода на енергия.

Затова аеробните физически упражнения са задължителен елемент на практика на всички програми за отслабване.

Тренировки на гладно - излагат ли на риск здравето

В последно време активно се разглежда въпросът за провеждане занятия на гладно, тъй като това ускорява изгарянето на излишни мазнини.

Но без достатъчно хранене се губи и известна част мускулна тъкан. Затова следва да се претеглят всички ЗА и ПРОТИВ този подход.

Ефективността на кардиото за изгаряне на мазнини се основава на изтощаване на запасите от гликоген по време на продължителни физически натоварвания, когато честотата на пулса е в пределите 60-70% от максимума.

Така напълно логична изглежда версията, че упражненията на гладно, тоест без попълване на запасите от гликоген водят до ускорено изгаряне на подкожни мазнини.

Кардио на гладно – да тренираме ли при подобен режим

За съжаление, еднозначен отговор на този въпрос не съществува. По-точно е да се каже, че този вариант на тренировки има както предимства, така и недостатъци.

Разминавания в мненията има както при спортисти, така и при учени. Като доказателства се привеждат резултати от различни изследвания, заключенията от които не са еднозначни.

Във всеки случай, за да се отговори на въпроса за ефективността на упражненията кардио на гладно, следва да сме наясно с биохимичните процеси в човешкия организъм, а също и особеностите на разходване на енергия по време на тренировка.

При всякакви натоварвания – аеробни и анаеробни – основен източник на енергия, която разходва организма, е гликогенът.

Последният представлява натрупани запаси от въглехидрати, основното количество от които се складира в черния дроб.

Сутрин, когато човек се събуди след многочасов „гладен период”, нивата на гликоген са на минимални нива.

И ако през това време се пристъпи към активни физически упражнения, то и без това минималното ниво на глюкогена бързо се изтощава и започва катаболизъм на белтъка, тоест до неговото разрушаване и разграждане.

Феновете на гладния фитнес смятат, че вместо въглехидрати тялото веднага започва да използва мастни запаси.

Но е необходимо да се отчете, че резервният запас от енергия организмът задейства последно.

Затова и след разходване на съществуващото количество гликоген, за известно време ще се използва белтък, а именно мускулна тъкан.

Така при кардио на гладно ще се губят не само мазнини, но и частично мускули.

Затова тези, които се стремят не само да отслабнат, но и да се сдобият със силно мускулесто тяло с обемен релеф, по-добре да не тренират на гладно.

Много професионалисти преди участие в сериозни състезания правят кардио на гладно.

Но предварително приемат специална храна за мускули – аминокиселини, което позволява да се избегне загубата на мускулни влакна.

Как да направим кардиото на гладно по-ефективно

Съществуват ситуации, при които се препоръчва да се прави кардио на гладно. Пример за такива обстоятелства:

  • Достигане на ефекта плато, тоест на пълно отсъствие на прогрес при понижаване на теглото – когато организмът се е адаптирал към хранителния режим, кардионатоварването на гладно може да стане ефективно упражнение за връщане на необходимия темп на отслабване.
  • Привикване към програмата – ситуацията е аналогична на предходната, но възниква след продължителен период на застой на една и съща програма за тренировки. В този случай „гладното” кардио може да стресира организма и да вдигне ефективността на мероприятията. Едновременно следва да се внесат и някои промени в обичайния режим на тренировки.
  • Едно от условията на гладното кардио – това е провеждане на занятията временно с някои почивки. При редовни упражнения организмът се приспособява към постоянния режим, в резултат на което ефективността се понижава.

Също се следва да се обърне внимание на това, което заради загуба на мускулна маса след занятия може да се наблюдава чувство за силна умора.

Но това е много индивидуално и зависи от много фактори, сред които възраст и изходна физическа подготовка на човека.