Какво представляват остриците?

Острици /Enterobius vermicularis/или ентеробиоза представлява много честа паразитоза на храносмилателната система. Въпреки че всеки у всеки могат да се развият тези паразити, състоянието е най-често при деца в предучилищна и начална училищна възраст - между 5 и 10 годишна възраст.

Този вид паразитоза се среща при всички социално-икономически групи. Обикновено разпространението на нематодите се осъществява най-често сред близки хора. Животните не са източник на този вид паразитно заразяване, а хората са единственият приемник на този нематод.

Какви са симптомите?

Изпитването на симптоми, свързани с остриците, може да бъде неприятно и досадно за засегнатите лица. Въпреки че тези паразитни инфекции рядко предизвикват сериозни здравословни проблеми, разпознаването и лечението им са от съществено значение за комфорта и благополучието на засегнатите хора.

Сърбежът в ректалната област е основният и най-разпознаваем симптом при остриците. Това усещане на сърбеж може да бъде наистина досадно, особено в най-неподходящите моменти, като нощта, когато женските червеи са най-активни и се придвижват от ануса, за да снесат своите яйца.

Този симптом може да бъде усилен по време на почивка и може да доведе до нарушаване на съня или дискомфорт през нощта.

Наличието на тези паразити може да предизвика и други симптоми като раздразнение около ануса, поява на червени точки или леки обриви, които са резултат от интензивния сърбеж и дразнене на кожата. Хората с острици понякога съобщават за нервност, дразнителност и затруднения при сън поради неприятните усещания през нощта.

Въпреки тези неприятни симптоми, е важно да се отбележи, че тези инфекции обикновено не представляват сериозна заплаха за здравето. Лекарската терапия за лечение на остриците включва използването на специални лекарства с рецепта, които се предоставят за унищожаване на паразитите.

Прилагането на правилните лекарства и следването на указанията на лекаря може да доведе до успешно излекуване на инфекцията. Обикновено лекарството действа, като прекратява животния цикъл на паразитите, което в крайна сметка води до тяхното унищожаване.

За да се предотврати повторното заразяване с острици, важно е да се спазват хигиенните мерки - редовно измиване на ръцете, почистване на ноктите и подрязване на ноктите на ръцете, за да се намали вероятността от поставяне на паразити в устата. Почистването на спалното бельо и честата смяна на дрехите са също важни мерки за предпазване от повторна инфекция.

Така че, въпреки неприятните симптоми, лечението на острици е обикновено ефективно и не се свързва с сериозни здравни рискове. Запазването на добра хигиена и използването на подходящи лекарства под наблюдението на лекар спомагат за успешното преодоляване на тези инфекции.

Какви са причините?

E. vermicularis са с много прост жизнен цикъл, който осигурява бързото им размножаване и разпространение в храносмилателната система на човека. Женският нематод обикновено снася около 10 000 яйце през живота си.

Когато опаразитеният се почесва по ануса, яйцата е възможно да навлязат под ноктите и така да се разпространят върху всичко, което човек е докоснал.

Опаразитените дрехи,спално бельо, домашен прах също така стават източник на паразитозата. Когато някой друг погълни тези яйца неволно, тъй като те са прекалено малко и не са видими с просто око.

През следващите няколко седмици, от наскоро излюпените яйца се излюпват бели възрастни нематоди. Те мигрират до зоната на сляпото черво и илео-цекалната клапа. На това място продължават развитието си, като след това вече „бременният“ нематод мигрира в ректума.

А от това място женският червей достига аналната област – най-често през нощта, където снася яйцата си. Жизненият цикъл вече е завършен. Възрастните живеят около 3 месеца у човека. Яйцата на паразита умират в рамките на ден два в топла и суха среда, но хладните и влажни условия позволяват да оцелеят в продължение на 2 седмици.

Лечение на ентеробиоза

Албеданзолът е най-често използваното средство за лечение. Прилага се една таблетка, която унищожава паразитите. Предимството на този медикамент е, че може да се използва и при хора в напреднала възраст и малки деца. Понеже яйцата на нематода могат да оцелеят около 2 седмици, се налага прилагането на втора доза от лекарствения препарат, за да се избегне повторно опаразитяване.

В България по-често се изписва мебендазол, по-известен като Вермокс също се приема еднократно и след това прилага втора доза след две седмици.

Лекуващият лекар в повечето случаи препоръчва лечение и на другите членове на семейството, тъй като вероятността от опаразитяване за тях е много голяма. Честа практика е да се препоръчват и клизми с чешмяна вода, за да се прочистят паразитите от дебелото черво и така да се облекчат симптомите.

След приемането на първата доза вермокс или албеданзол, трябва да се направи следното:

• Трябва да се възприеме навик да се измиват със сапун и вода ръцете след всяко ходене до тоалетна, като нанасянето на сапуна трябва да бъде с продължителност около 15-20 секунди.
• Старателно да се изперат или да се измият при температура над 70 градуса всички постелки, завивки, дрехи и играчки, за да се унищожат всички останали по тях яйца.
• Да се изпира спалното бельо също на висока температура веднъж на всеки 3-7 дни в продължение на 3 седмици.
• Изпирайте бельото и пижамите ежедневно в продължение на 2 седмици