Какво представляват остриците?

Острици /Enterobius vermicularis/или ентеробиоза представлява много честа паразитоза на храносмилателната система. Въпреки че всеки у всеки могат да се развият тези паразити, състоянието е най-често при деца в предучилищна и начална училищна възраст - между 5 и 10 годишна възраст.

Този вид паразитоза се среща при всички социално-икономически групи. Обикновено разпространението на нематодите се осъществява най-често сред близки хора. Животните не са източник на този вид паразитно заразяване, а хората са единственият приемник на този нематод.

Какви са симптомите?

Най-честият симптом е сърбеж в ректалната област. Изявите на паразитозата се засилват през нощта, когато женските червеи са най-активни и изпълняват от ануса на опаразитения, за да снесат своите яйца.

Въпреки че този вид паразитни инфекции са изключителни досадни и неприятни, те рядко стават причина за сериозни здравословни проблеми и обикновено не са опасни.

Терапията е със стандартни лекарства с рецепта, осигурява окончателно унищожаване на нематодите в почти всички случаи.

Какви са причините?

E. vermicularis са с много прост жизнен цикъл, който осигурява бързото им размножаване и разпространение в храносмилателната система на човека. Женският нематод обикновено снася около 10 000 яйце през живота си.

Когато опаразитеният се почесва по ануса, яйцата е възможно да навлязат под ноктите и така да се разпространят върху всичко, което човек е докоснал.

Опаразитените дрехи,спално бельо, домашен прах също така стават източник на паразитозата. Когато някой друг погълни тези яйца неволно, тъй като те са прекалено малко и не са видими с просто око.

През следващите няколко седмици, от наскоро излюпените яйца се излюпват бели възрастни нематоди. Те мигрират до зоната на сляпото черво и илео-цекалната клапа. На това място продължават развитието си, като след това вече „бременният“ нематод мигрира в ректума.

А от това място женският червей достига аналната област – най-често през нощта, където снася яйцата си. Жизненият цикъл вече е завършен. Възрастните живеят около 3 месеца у човека. Яйцата на паразита умират в рамките на ден два в топла и суха среда, но хладните и влажни условия позволяват да оцелеят в продължение на 2 седмици.

Лечение на ентеробиоза

Албеданзолът е най-често използваното средство за лечение. Прилага се една таблетка, която унищожава паразитите. Предимството на този медикамент е, че може да се използва и при хора в напреднала възраст и малки деца. Понеже яйцата на нематода могат да оцелеят около 2 седмици, се налага прилагането на втора доза от лекарствения препарат, за да се избегне повторно опаразитяване.

В България по-често се изписва мебендазол, по-известен като Вермокс също се приема еднократно и след това прилага втора доза след две седмици.

Лекуващият лекар в повечето случаи препоръчва лечение и на другите членове на семейството, тъй като вероятността от опаразитяване за тях е много голяма. Честа практика е да се препоръчват и клизми с чешмяна вода, за да се прочистят паразитите от дебелото черво и така да се облекчат симптомите.

След приемането на първата доза вермокс или албеданзол, трябва да се направи следното:

• Трябва да се възприеме навик да се измиват със сапун и вода ръцете след всяко ходене до тоалетна, като нанасянето на сапуна трябва да бъде с продължителност около 15-20 секунди.
• Старателно да се изперат или да се измият при температура над 70 градуса всички постелки, завивки, дрехи и играчки, за да се унищожат всички останали по тях яйца.
• Да се изпира спалното бельо също на висока температура веднъж на всеки 3-7 дни в продължение на 3 седмици.
• Изпирайте бельото и пижамите ежедневно в продължение на 2 седмици