Какво е колики?

Колики представляват временно състояние на непрестанен плач на бебе, без значение какви методи използвате, за да се опитате да го успокоите. Състоянието се наблюдава най-често на възраст между 3 седмици и 3 месеца. Въпреки че за неопитните родители този непрестанен плач може да изглежда плашещ, той е обичаен за повечето бебета.

Лекарите поставят диагнозата, когато здраво плаче повече от приетото за обичайното – повече от 3 часа дневно, повече от 3 дни в седмицата и в продължение на 3 седмици. Непрестанният плач е най-продължителен, когато бебетата са на 6 до 8-седмична възраст.

Не е изненадващо, че родителите се чувстват уплашени и разстроени, когато не могат да накарат бебето си да спре да плаче. Но не трябва да се забравя, че коликите са нещо нормално и временно и бебето ще ги израсте, обикновено това се случва между 8 и 14-седмична възраст.

Какви са симптомите?

Повечето бебета плачат по-малко или напълно спират да плачат, когато ги държите на ръце, храните ги и им обръщате внимание. Но тези „методи“ за успокоение не са ефективни, когато бебето има колики. Когато плачат бебето стиска юмруци и стяга коремчето и крачетата си.Някои новородени вдигат краката си към корема.

Повръщане, диария, фебрилитет или кръв или слуз в изпражненията не са симптоми на колики. Ако бебето ви има някои от тези симптоми, то трябва да бъде прегледано от лекар.

Какви са причините?

Лекарите не са наясно от какво се причиняват коликите. Смята се, че се дължат все още неразвитата нервна система, която не може да обработи цялата информация, която облива младия организъм и това е начин за освобождаване от напрежението.

Също така е възможно да се дължат и на чувствителен темперамент на детето. При напредването на растежа и развитието на бебето, то се научава как да контролира своя плач.

Непрестанният плач не е свързан със здравословни проблеми като например нарушения при храносмилането. Но ако бебето има газове, то плаче много по-силно.

Състоянието не е свързано с болки или заболяване на детето. Ако имате съмнения, че бебето ви плаче, защото се е наранило или е болно, не губете време и се консултирайте с лекуващия ви лекар.

Състоянието на бебето ви не е по ваша или по негова вина. Това не означава, че сте лош родител или че детето ви не се развива нормално.

Лечение на детски колики

Вие можете да попречите на някои от епизодите на непрестанен плач, като изградите силна емоционална връзка с детето си, което ще помогне и на двама ви да се почувствате по-сигурни и по-спокойни.

След като бебето е започнало да плаче използвайте успокояващи и отпускащи техники, за да се опитате да съкратите епизода на непрестанен плач или да намалите неговата интензивност. Коликите постепенно преминават от само себе си, независимо какво от това какви методи за успокоение прилагате.

Превенция

Водете си дневник, в който да отбелязвате ежедневните дейности на вашето дете, като отразявате и кога започва да плаче. Записването ще спомогне да забележите някаква закономерност и ще установите кога коликите ще започнат.

Така вие ще бъдете в състояние да предотвратите започването на „пристъпите“ на непрестанен плач или да намалите интензивността на плача, ако все пак не успеете да ги възпрепятствате.