Какво е колики?

Колики представляват временно състояние на непрестанен плач на бебе, без значение какви методи използвате, за да се опитате да го успокоите.

Състоянието се наблюдава най-често на възраст между 3 седмици и 3 месеца. Въпреки че за неопитните родители този непрестанен плач може да изглежда плашещ, той е обичаен за повечето бебета.

Лекарите поставят диагнозата, когато здраво плаче повече от приетото за обичайното – повече от 3 часа дневно, повече от 3 дни в седмицата и в продължение на 3 седмици. Непрестанният плач е най-продължителен, когато бебетата са на 6 до 8-седмична възраст.

Не е изненадващо, че родителите се чувстват уплашени и разстроени, когато не могат да накарат бебето си да спре да плаче. Но не трябва да се забравя, че коликите са нещо нормално и временно и бебето ще ги израсте, обикновено това се случва между 8 и 14-седмична възраст.

Какви са симптомите?

Повечето бебета плачат по-малко или напълно спират да плачат, когато ги държите на ръце, храните ги и им обръщате внимание. Но тези „методи“ за успокоение не са ефективни, когато бебето има колики. Когато плачат бебето стиска юмруци и стяга коремчето и крачетата си.Някои новородени вдигат краката си към корема.

Повръщане, диария, фебрилитет или кръв или слуз в изпражненията не са симптоми на колики. Ако бебето ви има някои от тези симптоми, то трябва да бъде прегледано от лекар.

Какви са причините?

Лекарите не са наясно от какво се причиняват коликите. Смята се, че се дължат все още неразвитата нервна система, която не може да обработи цялата информация, която облива младия организъм и това е начин за освобождаване от напрежението.

Също така е възможно да се дължат и на чувствителен темперамент на детето. При напредването на растежа и развитието на бебето, то се научава как да контролира своя плач.

Непрестанният плач не е свързан със здравословни проблеми като например нарушения при храносмилането. Но ако бебето има газове, то плаче много по-силно.

Състоянието не е свързано с болки или заболяване на детето. Ако имате съмнения, че бебето ви плаче, защото се е наранило или е болно, не губете време и се консултирайте с лекуващия ви лекар.

Състоянието на бебето ви не е по ваша или по негова вина. Това не означава, че сте лош родител или че детето ви не се развива нормално.

Лечение на детски колики

За мнозина родители, детските колики представляват предизвикателство, което може да бъде източник на загриженост и безпокойство.

Справянето с тези епизоди на непрестанен плач изисква търпение, разбиране и постоянство. Важно е да се осъзнае, че това е временно състояние и че съществуват методи, които могат да помогнат както на бебето, така и на родителите му.

Една от ключовите стратегии е изграждането на силна емоционална връзка със своето дете. Това включва активно ангажиране с бебето по време на бодрите му периоди, като му предоставяте уют и сигурност.

Редовното прегръщане, леки масажи на коремчето или гърба могат да помогнат за улесняване на дискомфорта, свързан с коликите. Проявете търпение и спокойствие, когато бебето плаче, за да му предадете усещането за безопасност.

Съществуват различни техники, които могат да помогнат при усмиряването на детето по време на епизодите на колики.

Една от тях е използването на лека вибрация, като разнообразни варианти за вибрационни столчета или пелени може да бъдат полезни. Топла вана или топъл компрес върху коремчето на бебето също може да облекчи дискомфорта, свързан с коликите.

Родителите трябва да бъдат внимателни и да се консултират с педиатъра на детето, преди да приложат каквито и да било методи за облекчаване на коликите. Нерядко, промяната на храненето на бебето или избягването на определени храни от диетата на кърмачката може да помогне в редуцирането на коликите.

Важно е да се помни, че детските колики са временно явление и обикновено отслабват с растежа на бебето. Независимо от методите, които прилагате за успокоение на малкото си човече, важно е да поддържате спокойствие и да се консултирате със специалист в случай на загриженост или несигурност.

Създаването на рутина и специални моменти на близост с детето са от съществено значение за изграждане на повече увереност и спокойствие както за бебето, така и за родителите му.

Изпитването на колики в ранните месеци на живота на детето може да бъде трудно за родителите, но е важно да се помни, че това е нормално явление, което обикновено отслабва с времето. Продължаването на подкрепа, грижа и любов към детето е ключът към справяне с тези предизвикателства.

Превенция

Водете си дневник, в който да отбелязвате ежедневните дейности на вашето дете, като отразявате и кога започва да плаче. Записването ще спомогне да забележите някаква закономерност и ще установите кога коликите ще започнат.

Така вие ще бъдете в състояние да предотвратите започването на „пристъпите“ на непрестанен плач или да намалите интензивността на плача, ако все пак не успеете да ги възпрепятствате.