При своето протичане хремата при бебета и малки деца има своите различия от проблемите при възрастни.

Малкото дете субективно по-трудно понася хремата, при него се съпровожда с по-изразено неразположение и проблеми със съня и апетита.

Освен това, типично е разположение на възпалението от носната кухина към съседните органи с развитие на остър отит, а също и изразен оток на лигавиците, който води до съществени проблеми с дишането.

Протичане на ринит при възрастни и деца

При деца, макар в роля на причините да влизат същите фактори , протичането на хремата се отличава от това при възрастните.

Особена опасност представлява при деца в кърмаческа възраст, включително и новородени, и през първата година от живота.

Първо, детето никога не страда през този период от изолирана хрема, а има и други симптоми на заболяване.

Особеност на структурата на носната кухина при бебета и деца в кърмаческа възраст предразполага към по-тежко протичане на ринит, изразен оток и подуване.

Вследствие на това рязко се затруднява свободното дишане през носа.

Детето на тази възраст не умее да се секне, вследствие на което слузта дълго се застоява и се натрупва в големи количества в носната кухина.

Това води до размножаване на микробната флора, което увеличава риска от усложнения и разпространение на процеса към съседни органи и формиране на възпаления в средното ухо – остър отит, бронхит.

Особености на детския организъм – предразположеност към отоци, усложнения

Хремата при бебета и деца крие риск от сериозен оток, който напълно запушва носните ходове и на практика напълно прекратява носовото дишане, особено при кърмене и сън.

Носната кухина при малките деца е много по-малка и като размери, затова и незначителен оток съществено намалява работната площ на въздушния обмен.

При тях много по-бързо, отколкото при възрастните се формира запушване на носните проходи, особено при наличие на вродено стесняване на носната кухина.

Вследствие на отока слузта трудно се отича от носа, а отчитайки факта, че детето не умее да си секне носа, голям е шансът за формиране на усложнения – премиване на възпалението към слуховата тръба и средното ухо.

Понякога се стига и до спускане на инфекцията надолу по дихателния тракт.

Освен че се развива оток на лигавиците, в ранна възраст усложненията са свързани и с несъвършенство на имунната система, дефицит на защитни фактори на лигавицата.

А това не позволява пълноценно потискане активността на вируси или микроби.

Това е причината инфекциите да се развиват много по-пълноценно и по-бързо.

Усложнения на хремата – какви могат да бъдат?

Вследствие на запушения нос и невъзможност за свободно дишане, детето яде по-трудно, и едно от усложненията е отслабване или липса на наддаване според възрастта.

Хремата не дава възможност на бебето да суче пълноценно.

Развитие на отити – причини и механизми

На фона на запушения нос и трудностите с отстраняване на слузта от устната кухина, при бебето е възможно да възникнат сериозни усложнения в отоларингеалната област, и по-точно остър отит.

Други усложнения – пневмония, увреждане на кожата

При забавяне в развитието на детето, наличие на вродени патологии или пороци на развитието, а също и в ранна възраст хремата може да има изключително опасни усложнения. Най-опасното – това е пневмонията.

Формира се в резултат на разпространение на инфекцията от носоглътката надолу, по дихателния тракт към бронхите и оттам възпалението обхваща белодробната тъкан.