Какво представлява бактериалната пневмония?

Пневмонията представлява възпаление на белите дробове. Възпалението обхваща по-често едновременно алвеолите, чрез които се осъществява газообмена между вдишвания от нас въздух и околната белодробна тъкан, която се нарича интерстициум. Това състояние предизвиква нарушаване на обичайният дихателен процес.

Имунната система на тялото обикновено предпазва от заразяване на белите дробове. При бактериалната пневмония бактериите се размножават в белите дробове, докато тялото се опитва да се пребори с инфекцията. Тази реакция на тялото на бактериите нашественици се нарича възпаление.

Когато възпалението се развие в алвеолите – микроскопичните мехурчета въздух в белите дробове, те се изпълват с течност.

Белите дробове стават по-малко еластични и не могат да осигурят достатъчно кислород на кръвта или да отстраняват въглеродния диоксид от нея ефективно.

Когато алвеолите не функционират правилно, способността на белите дробове да извличат кислород от въздуха намалява. Това води до чувство за недостиг на въздух, което е най-характерния симптом на пневмония.

Какви са симптомите при бактериална пневмония?

Лекарите често групират пневмониите на типични и атипични, според проявените признаци и симптоми.

Това помага на лекуващия ви лекар предварително да установи вида на бактериите, които са причинили пневмонията, продължителността на заболяването, както и начинът на лечение.

Най-характерните симптоми на типичната пневмония са:

 • Висока температура и втрисане;
 • Влажна кашлица, при която се отделят жълта или кафява слюнка;
 • Възможно са и болки в гърдите, които се обострят при дишане и кашлица;
 • Гърдите също може да са болезнени при допир или натиск;
 • Недостиг на въздух особено ако болният има хронични белодробни заболявания като астма или емфизем.
 • Болките в гърдите могат да бъдат признак на други сериозни болести и затова не се опитвайте сами да ги диагностицирате, а потърсете възможно по-скоро медицинска помощ;
 • При възрастните хора възпалението на белите дробове може да предизвика объркване.

Атипичната форма на заболяването протича постепенно и най-честите ѝ симптоми са:

 • Телесната температура е обикновено леко повишена и втрисане е по-малко вероятно;
 • Възможно е и главоболие, болки в тялото и в ставите;
 • Кашлицата може да е суха или да е придружена с отделяне на малко храчки. Болният може да няма и никаква болка в гърдите;
 • Възможни са болки в корема;
 • Отпадналост и усещане за слабост;

В повечето случаи на атипична пневмония аномалиите в белия дроб, които се виждат на рентгенова снимка, са по-големи отколкото тежестта на симптомите, които се проявяват.

Какви са причините?

Най-често заболяването се причинява от бактерии или вируси, като бактериите са най-честият причинител.

Възпалението на белите дробове може да засегне хора от всички възрасти, но хората от някои възрастови групи са с повишен риск от възпаление на белите дробове.

Най-честата бактериална причина за пневмония е Streptococcus pneumoniae, известен още като пневмокок. Тази бактерия е отговорна за около половината от всички случаи на бактериална пневмония.

Streptococcus pneumoniae е изключително контагиозен и се предава чрез капки във въздуха или пряк контакт с инфектиран човек.

Друг важен бактериален патоген, причиняващ бактериална пневмония, е Haemophilus influenzae. Тази бактерия обаче е по-рядка причина в сравнение с Streptococcus pneumoniae и представлява около една пета част от всички случаи на бактериална пневмония. Хемофилус инфлуенце обикновено атакува деца и възрастни със слаба имунна система.

Chlamydophila pneumoniae е бактерия, която може също да предизвика бактериална пневмония. Тя е по-рядко срещана причина, но все пак играе роля в малко над една десета от случаите. Хламидофила пневмония обикновено засяга по-млади възрастни и е често асоциирана със сезонните епидемии на пневмония.

Тези бактерии са само някои от множеството микроорганизми, които могат да причинят бактериална пневмония.

Вирусите също могат да бъдат виновни за това заболяване, но те обикновено предизвикват вирусна пневмония, която се различава от бактериалната форма по отношение на симптоми и лечение.

Факторите, които увеличават риска от развитие на бактериална пневмония, включват възрастта (млади деца и възрастни над 65 години са по-уязвими), слабата имунна система (например при хора с хронични заболявания или след трансплантация на органи), никотинови зависимости, хронични белодробни заболявания и други.

Ефективната предотвратителна мярка за намаляване на риска от бактериална пневмония е ваксинацията.

Ваксините като пневмококовата и хаемофилус инфлуенцата могат значително да намалят вероятността за заразяване със съответните бактерии и развитие на тежка пневмония.

Също така, поддържането на добра хигиена, избягването на контакт с инфектирани хора и подсилването на имунната система чрез здравословен начин на живот са ключови фактори за предотвратяване на това сериозно заболяване на дихателната система.

Лечение на пневмония

Лечението на бактериалната форма на заболяването се състои в прилагането на антибиотична терапия, поддържане на хидратацията на тялото, прием на медикаменти за сваляне на високата температура като парацетамол или ибупрофен и за потискане на кашлицата, ако е необходимо.

 • Избягвайте пушенето, тъй като е доказано, че тютюнопушеното намалява възможностите на белите дробове да усвояват кислорода от въздуха.
 • Изборът на подходящия антибиотик се прави от лекуващия лекар – пулмолог, който се съобразява с възрастта на болния, дали има хронични заболявание. Съобразява се също така и дали пациента е пушач и дали консумира алкохол. Пренценката зависи и от това дали засегнатият от пневмония приема други медикаменти.
 • Пациентът трябва да уведоми лекуващия си лекар дали е имал алергични реакции към определени медикаменти в миналото и по възможност да представи списък с тези лекарства.

Наложителна е хоспитализация, ако болният е със силно затруднено дишане или нивата на кислорода в кръвта са прекалено ниски.

В този случай на пациента се поставя кислородна маска, която осигурява допълнителни количества кислород и улеснява затрудненото дишане. В болницата е възможно също да се предпише интравенозно вливане на антибиотици.

Как да се предпазим?

За да се предпазим и поддържим здраве и благополучие, е важно да следваме няколко основни насоки. Първо, редовно изпишете ваксинациите си, за да се защитите от различни инфекции.

Второ, поддържайте стриктна лична хигиена чрез често миене на ръцете със сапун и вода.

Избягвайте контакт със силно заразни хора при епидемии на болести. Подсилете имунната си система с балансирано хранене, физическа активност и достатъчно сън.

Не на последно място, слушайте сигналите на тялото си и се консултирайте с лекар при поява на симптоми. Спазвайки тези стъпки, можем да укрепим нашето здраве и да се предпазим от различни заболявания.