Какво представлява бактериалната пневмония?

Пневмонията представлява възпаление на белите дробове. Възпалението обхваща по-често едновременно алвеолите, чрез които се осъществява газообмена между вдишвания от нас въздух и околната белодробна тъкан, която се нарича интерстициум. Това състояние предизвиква нарушаване на обичайният дихателен процес.

Имунната система на тялото обикновено предпазва от заразяване на белите дробове. При бактериалната пневмония бактериите се размножават в белите дробове, докато тялото се опитва да се пребори с инфекцията. Тази реакция на тялото на бактериите нашественици се нарича възпаление.

Когато възпалението се развие в алвеолите – микроскопичните мехурчета въздух в белите дробове, те се изпълват с течност. Белите дробове стават по-малко еластични и не могат да осигурят достатъчно кислород на кръвта или да отстраняват въглеродния диоксид от нея ефективно.

Когато алвеолите не функционират правилно, способността на белите дробове да извличат кислород от въздуха намалява. Това води до чувство за недостиг на въздух, което е най-характерния симптом на пневмония.

Какви са симптомите при бактериална пневмония?

Лекарите често групират пневмониите на типични и атипични, според проявените признаци и симптоми. Това помага на лекуващия ви лекар предварително да установи вида на бактериите, които са причинили пневмонията, продължителността на заболяването, както и начинът на лечение.

Най-характерните симптоми на типичната пневмония са:

 • Висока температура и втрисане;
 • Влажна кашлица, при която се отделят жълта или кафява слюнка;
 • Възможно са и болки в гърдите, които се обострят при дишане и кашлица;
 • Гърдите също може да са болезнени при допир или натиск;
 • Недостиг на въздух особено ако болният има хронични белодробни заболявания като астма или емфизем.
 • Болките в гърдите могат да бъдат признак на други сериозни болести и затова не се опитвайте сами да ги диагностицирате, а потърсете възможно по-скоро медицинска помощ;
 • При възрастните хора възпалението на белите дробове може да предизвика объркване.

Атипичната форма на заболяването протича постепенно и най-честите ѝ симптоми са:

 • Телесната температура е обикновено леко повишена и втрисане е по-малко вероятно;
 • Възможно е и главоболие, болки в тялото и в ставите;
 • Кашлицата може да е суха или да е придружена с отделяне на малко храчки. Болният може да няма и никаква болка в гърдите;
 • Възможни са болки в корема;
 • Отпадналост и усещане за слабост;

В повечето случаи на атипична пневмония аномалиите в белия дроб, които се виждат на рентгенова снимка, са по-големи отколкото тежестта на симптомите, които се проявяват.

Какви са причините?

Най-често заболяването се причинява от бактерии или вируси, като бактериите са най-честият причинител.Възпалението на белите дробове може да засегне хора от всички възрасти, но хората от някои възрастови групи са с повишен риск от възпаление на белите дробове.

Най-честата причина за бактериална пневмония е бактерията Стрептококус пневмония – в около ½ от случаите се изолира именно този инфекциозен организъм. Други възможни бактериални причинители са:

 • Хемофилусинфлуенце в около 1/5 от случаите;
 • Хламидофила пневмония в малко над 1/10 от случаите.

Лечение на пневмония

Лечението на бактериалната форма на заболяването се състои в прилагането на антибиотична терапия, поддържане на хидратацията на тялото, прием на медикаменти за сваляне на високата температура като парацетамол или ибупрофен и за потискане на кашлицата, ако е необходимо.

 • Избягвайте пушенето, тъй като е доказано, че тютюнопушеното намалява възможностите на белите дробове да усвояват кислорода от въздуха.
 • Изборът на подходящия антибиотик се прави от лекуващия лекар – пулмолог, който се съобразява с възрастта на болния, дали има хронични заболявание. Съобразява се също така и дали пациента е пушач и дали консумира алкохол. Пренценката зависи и от това дали засегнатият от пневмония приема други медикаменти.
 • Пациентът трябва да уведоми лекуващия си лекар дали е имал алергични реакции към определени медикаменти в миналото и по възможност да представи списък с тези лекарства.

Наложителна е хоспитализация, ако болният е със силно затруднено дишане или нивата на кислорода в кръвта са прекалено ниски. В този случай на пациента се поставя кислородна маска, която осигурява допълнителни количества кислород и улеснява затрудненото дишане. В болницата е възможно също да се предпише интравенозно вливане на антибиотици.