В микробиома на кърмата се съдържат гъбички показва ново изследване, публикувано в списанието на Американската асоциация по микробиология. Тези микроорганизми са важни за здравето на бебетата пробиотици.

Дрождовидни и други гъбички в кърмата на здрави майки са потвърждение на хипотезата, че кърмата е важен източник на полезни микроорганизми за растящото дете.

След като установяват жизнеспособни гъбични клетки в кърмата на жени от Испания, изследователите вземат проби  и от Финландия, Китай и Южна Африка.

Опасни ли са гъбичките в кърмата за бебетата

Най-разпространени са гъбичките от рода Malassezia и Davidiella, в пробите от кърма били установени още Sistotrema и Penilicium.

Данните, получени от изследването, показват наличие на гъбички в кърмата на жени от различни континенти. Потвърждава се потенциалната роля на кърмата при началното колонизиране с гъбички на червата на бебето.

Това може да представлява доказателство за съществуването на микобиом на кърмата. Гъбична ДНК са имали повече от 70% от испанските и южноафриканските проби кърма, 45% от китайските и 35% финландските.

Затова въпреки сходствата, получените данни потвърждават потенциалното влияние на факторите на околната среда, и по-точно на географското положение, на видовете дрожди и гъбички.

Разлики между микобиома на кърмата при естествено раждане и секцио

Изследователите сравняват и микобиома на майките, родили вагинално и посредством цезарово сечение.

Определени гъбички, от рода Cryptococcus били по-разпространени сред пробите от майките, родили вагинално, но като цяло начинът на раждане не оказвал особено влияние.

Изследователите не успяват да идентифицират източниците на микобиома на кърмата. Но е известно, че Malasseziа, се откриват около мастните жлези, Davidiella – във влагалището, a Saccharomyces са едни от най-разпространените гъбички в червата.

Според учените, наличието на жизнеспособни гъбични клетки в кърмата е признак на нейното свойство да влияе на развитието на микобиома на бебетата.

Днес някои видове дрожди се използват като потенциални пробиотици за укрепване на здравето на малки деца.

Най-разпространени са Saccharomyces boulardi. Новото изследване идентифицира повече видове гъбички, които са с потенциална полза за здравето, и възможност за изолиране на съответните щамове от кърмата. Тези потенциално полезни  свойства трябва да бъдат подробно изучени.