Потребителите на социалните мрежи по-често ядат храни, които са предпочитани от техни приятели, това показва ново изследване.

Делът на вредната храна се увеличава с 1/3 при тези, които виждат, че техните приятели в социалните мрежи също предпочитат такава.

Как социалните мрежи влияят подсъзнателно на храненето

Изследователи от Астънския университет предложиха на 369 студенти да преценят количеството плодове, зеленчуци и напитки със захар, които ежедневно ядат и пият техните приятели от социалните мрежи.

Тази информация те съпоставят със собствените фактически предпочитания на участниците към различните групи храни.

Установява се, че тези, които смятат, че приятелите им одобряват яденето на нездравословна храна, и самите те ядат такава в значително по-големи количества.

Останалите участници, които смятали, че приятелите им в социалните мрежи похапвали повече плодове и зеленчуци, се хранели също сравнително здравословно.

Представите на участниците се базирали на преглеждането на съобщения и снимки на приятели с храни и напитки или общо впечатление за тяхното здравословно състояние.

Подсъзнателно отчитаме поведението на другите хора при избор на хранителни продукти, отбелязва съавторът на изследването.

Участниците изяждали по една допълнителна порция плодове и зеленчуци на всеки, според тях, 5 изядени от техните онлайн приятели порции.

Преяждаме ли по-често, ако и онлайн приятелите ни го правят редовно

Допълнителната порция нездравословна храна и сладки напитки – на всеки 3 предполагаеми порции.

При отчитане на факта, че децата и младите хора прекарват много време в общуване с връстниците в социалните мрежи, резултатите от това изследване помагат да се разбере кои ще способстват за изграждане на здравословните хранителни навици от ранна възраст и утвърждаването им за цял живот.

Впоследствие изследователите планират да наблюдават група участници, за да видят дали социалните мрежи оказват влияние на хранителните навици в дългосрочна перспектива.

Като препоръка, която може да бъде приложена веднага – да започнем да следваме хора в социалните мрежи, за които знаем, че се хранят здравословно. Така подсъзнателно ще можем да повлияем на хранителните навици.

Това не означава да прекратим веднага приятелството на тези наши приятели в социалните мрежи, които очевидно обичат да си похапват повече, отколкото трябва. Но ако добавим или поне започнем да следваме повече хора, хранещи се здравословно, това може да е полезно за самите нас.