Как се чувствате когато се събудите говори много за това как сте спали и как ще прекарате деня си. Ето десет неща, които добрия нощен сън ще направи за вас.

1. Грижи се за фигурата ви

Според учените мечтаната фигура никога не е била по-близо до нас, от колкото е сега. Само една крачка ни дели от съвършенството и това е добрият нощен сън. Според проучвания, липсата на сън значително забавя метаболизма и по този начин ни кара да трупаме килограми. Проучванията показват още, че дългият здрав сън засилва метаболитните процеси до много високи нива.

2. Помага за добрата концентрация

Според изследвания поне половината хора споделят, че след лош сън изпитват затруднение при взимането на решения. Това е доста обезпокоително, защото около ⅓ от всички хора се оплакват от много лош и недостатъчен сън.

3. Носи добро настроение

Добрият сън ни зарежда със сили и добро настроение. След един здрав сън ние се събуждаме бодри и готови да покорим света. Справяме се по-лесно с проблемите и грижите и посрещаме с увереност предизвикателствата.

4. Прави ни по-секси

Според проучване на британско медицинско списание, хората, които спят достатъчно, са определяни като по-секси и имат по-здрав външен вид. От списание използвали снимки на 23 души - част от тях били на хора, които се оплакват от недоспиване, а другата част на хора, които казали, че спят много добре и по повече от осем часа. Резултатът бил смайващ. Запитаните безпогрешно посочили снимките на тези, които спят по-добре и казали, че определено изглеждат по-секси.

5. Помага ни да взимаме по-добри и разумни решения

Сигурно сте чували да кажат “остави това решение за утре, на сутринта ще разсъждаваш по-добре”. Това е така, защото добрият сън помага на мозъка да функционира по-правилно. Всъщност дори и когато сте заспали, мозъкът продължава усилено да търси решение и всъщност прави това доста добре. Дори и ако не се събудите с решение на проблемите си, нощният сън ще ви доближи до това.

6. Удължава живота

Хората, които редовно недоспиват, живеят по-малко от тези, които се наспиват добре. Причината за това не е ясна и не се знае със сигурност дали причинителя е самия сън или просто хората, които недоспиват, боледуват повече. Резултатът обаче е ясен - хора, които спят по-малко от шест часа на вечер, са значително по-застрашени от преждевременна смърт в сравнение с останалите.

7. Помага ни да побеждаваме

Няколко атлети били подложени на интересен експеримент. От тях било поискано да спят поне по 10 часа на нощ в продължение на 6 седмици. Резултатът бил, че спортистите значително подобрили представянето си. Те станали много по-бързи, издръжливи и имали много по-добри реакции.

8. Намалява риска от болести

Недоспиването подтиска имунната система и прави хората по-податливи на заболявания. Доказано е, че хората, които спят по-малко от 7 часа на нощ, се разболяват от простудни заболявания много по-често.

9. Подобрява паметта

По време на сън мозъкът “обикаля” от спомен на спомен и осмисля всички наши впечатления от изминалия ден. Обработва ги и ги архивира. Проучване показва, че при проверка на паметта и умствените възможности хората, които спят по-малко от 6 часа на ден в продължение на поне 2 седмици, показват значително по-лоши резултати от онези, които спят достатъчно.

10. Помага за по-добър секс

Колкото сте по-отпочинали, толкова по-добър секс ще имате. Според проучвания в някои западни страни, между 20 и 30 процента от хората имат проблеми с партньорите си само защото не се наспиват добре и това разваля сексуалния им живот.

Така че, ако искате да сте в по-добра форма в леглото, започнете от задължителните 8 часа сън през нощта в тиха, спокойна и добре проветрена стая.