Съвременният свят е място на непрестанен хаос. Все повече хора нямат контрол не само над това, което се случва около тях, но и на самите себе си. Единственото кътче на света с пълна тишина и покой може да е някъде там дълбоко във вас.

Медитацията, ако се практикува редовно, може да ви направи по-здрави, по-спокойни, по-щастливи и по-успешни във всяка сфера на вашия живот. А ползите са за абсолютно всеки - от претоварени студенти, през работещи хора, та чак до военни ветерани и други.

Медитацията предлага за всеки по нещо.

През последните 10 години са направени стотици изследвания, а ползите са хиляди, но на кратко могат да бъдат обобщени така:

1. Редовната медитация подсилва имунната система и подобрява съпротивителните сили на човешкото тяло.

2. Медитацията намалява болката, в това число и хроничната болка.

3. Редовната медитация има склонност да намалява вероятността за възпаления на клетъчно ниво в човешкото тяло. Това предпазва от редица здравословни неразположения и заболявания.

4. Редовното практикуване осезаемо засилва позитивните емоции и усещания. Цялостно подобрява усещането за щастие.

5. Намалява депресията и премахва депресивните настроения. Хората, които редовно медитират, са много по-малко застрашени от депресия. Също така, медитацията е отличен начин да се борите с това състояние, ако вече е възникнало.

6. Медитацията е много ценна практика за хора, които страдат от тревожност. При засегнатите от различни тревожни и компулсивни разстройства практикуването на редовна медитация може да съдейства за постигането на значително подобрение.

7. Сред най-отличителните ползи на редовната практика е, че ще усетите значително намаление на стреса и ще реагирате по-добре на стресови ситуации.

Медитацията подобрява социалния живот. Това може да ви се струва странно, защото в своята същност медитацията е самотно занимание. В действителност обаче, практиката ви кара да се чувствате много по-силно свързани с другите хора.

8. В тази връзка едно от доказаните предимства на медитацията е увеличаване на социалната свързаност (прави хората по-социални и адаптивни в група) и увеличава емоционалната интелигентност.

9. Редовното занимание с тази духовна практика прави хората по-състрадателни и им помага по-лесно да влизат в положението на другите хора.

10. Медитацията помага на хората да се чувстват по-малко самотни. А напоследък това е голямо предимство, тъй като, въпреки масовото навлизане на социалните мрежи, хората масово нямат истински приятели и често страдат от неуспешни връзки с любовния си партньор, а зад хилядите приятели в социалните мрежи се крие празнота.

11. Медитацията засилва усещането за самоконтрол и дава на хората повече чувство на стабилност и възможност да укротят емоциите си.

12. Силно подобрява възможността на индивида да се самонаблюдава и когато е нужно да се дистанцира от собствените си емоции за да погледне на различните ситуации обективно като страничен наблюдател.

13. Увеличава сивото вещество и помага да промените мозъка си към по-добро.

14. Помага да регулирате силните емоции, да провокирате позитивните, създава усещане, че владеете собствения си ум и тяло.

15. Увеличава способността да мислите критично и засилва способността за концентрация.

16. Редовната медитация е много полезна за хората, които искат да подобрят своето внимание и желаят да се научат да се фокусират върху нещо конкретно за по-дълго време.

17. Практиката подобрява възможността да се занимавате с повече задачи едновременно.

18. Медитацията е считана за добро средство за подобряване на паметта.

19. Засилва личната ви креативност и ви помага да извадите мисленето си извън стандартните рамки.

20. Медитацията ви прави по-мъдри. Тя ви дава перспектива. Тя е начин да поддържате добра психологическа хигиена. Разчиства боклуците, изважда на яве талантите ви, помага ви да се свържете със самите себе си. Ако поддържате своя ум свободен, вие ще го накарате да чувства, че всичко е наред. А щом всичко е наред в ума ви, така ще бъде и извън него.

Веднъж опознали своя ум, вие ще откриете, че има много по-малко неща, които да ви тревожат, защото голяма част от страховете в живота са просто страхове от нашите собствени мисли, чувства и емоции.