Известният модел Наоми Кембъл за първи път стана майка. 50-годишната Черна пантера роди дъщеря.

Какво кара жените да раждат за първи път толкова късно

Какви са предимствата и недостатъците на късното майчинство

Потребността на всяка една жена да бъде майка е заложена от природата в механиката на психиката и на тялото. Разбира се, има и изключения, т.нар. child free, но това са много редки случаи.

Желанието за раждане на дете идва, когато жената стане психологически готова за това. Понякога това може да е продиктувано, така да се каже от неправилните причини – натиск от обществото, семейството, мъж, който иска наследник, притесненията заради напредването на възрастта.

Правилната, истинската психологическа готовност – това е, когато жената поиска да се грижи за друго същество, а не да се решава на майчинство по други социални причини.

Това желание може да се появи не само на 20, но и на 50 за първи път. Всеки има свой собствен път. Нека да не забравяме, че има редица жени, които не могат да родят по медицински показания, макар и цял живот да искат това.

Ако се касае за първо дете, то няма изненадващо в това, че жената иска да роди на 50, въпреки всичките рискове. Да се мисли за рисковете, когато не са настъпили, това е признак на тревожност.

Още повече, че сега 50 години, това е, както преди 30 години.

Защо жени с големи деца раждат в късна възраст

Това не може да се приеме за нормално от психологическа гледна точка, тъй като по този начин жената може да опитва да замести някакви свои вътрешни конфликти и проблеми.

Какви например

В опит да се спаси от страха от старост, става млада майка. Или така жената иска да се върне към отношенията си с мъжа, когато в семейството е имало малки деца, и е царял мир.

Професионалната неудовлетвореност, наличието на много свободно време, когато детето вече е пораснало, неумението за поддържане на отношения с порасналите деца, всичко това може да тласне към късно майчинство. В този случай мотивацията може да се определи като нездрава.

Родителите на 18-25 години не дават нищо на детето

Не е добре да се обобщава, и на 18 години една девойка може да е готова да бъде психологически зряла майка. Разбира се, ако се говори за болшинството, то на възраст е необходимо общуване с противоположния пол, професионална реализация, а да не си стои вкъщи да гледа малко дете.

Когато майката е на 50, тогава е доста по-различно. Налице е възможност за пълно потапяне в майчинството, материалната база е осигурена, не е нужно да се безпокоим, че ще трябва някой да ни издържа с детето, тъй като зад гърба си имаме сериозен опит.

Напълно съзряваме след 40 години и можем да покажем на детето своето спокойствие, стабилност и целия външен живот отдаваме именно на него.

На 18-20 години имаме желание да избягаме някъде – при приятели, на развлечения, на вечеря и т.н., а на 40-50 години обикновено ни се иска да бъдем със семейството си.

И сред жените в по-зряла възраст има разлики. Ако първото дете се ражда само защото така за пред обществото, или заради мъжа, който иска да има наследник. Също няма да ни се получи да посветим себе си на майчинството с голяма буква.

Ще се стремим да избягваме излишен контакт с детето, да нервничим, ако нарушава начинът ни на живот.

На 20 г. енергията е повече, отколкото на 50 г.

Много млади хора често живеят в режим от вкъщи на работа, и обратно. На 50 г. жената може да се почувства по-активна, отколкото девойка на 20-30 г.

Що се отнася до начинът на живот, който безусловно се променя с появата на детето, разбира се, ако към 50-годишна възраст жената си е изградила свой начин на живот, то майчинството може да се превърне в стрес.

Раждането на детето си е стрес абсолютно за всяка майка, необходима е адаптация към него.