Когато тръгнете за някъде трябва да знаете къде отивате, защото в противен случай никога няма да стигнете там. Същото е и с отслабването. А за да си поставите цел е нужно да се уверите, че сте в правилната посока.

Ако имате голямо тегло за сваляне или ако никога не сте си поставяли подобни цели е добре да си правите 3 месечен план или 12 седмичен план. Това ще ви даде разумен период, в който да промените начина си на живот за добро и да видите разликите.

За да е по-лесно ще кажем, че има два вида цели. Първият е да свалите килограми, а вторият е да намалите количеството подкожни мазнини.

Тегло

За да си поставите цел в свалянето на килограми просто трябва да видите колко сте високи, после да видите колко тежите и да изчислите здравословното тегло за вас.

Очаквайте да отслабвате с приблизително половин - един килограм на седмица. Е, през първите седмици, особено ако имате повече излишни килограми, отслабването може да е малко повече, но с времето това ще се оправи и темпото ще намалее.

Имайте предвид, че ако отслабвате по-бързо, то най-вероятно топите и мускули, а това е крайно нежелателно, защото ще направи тялото ви по-отпуснато.

Процент мазнини

Да измерите процента мазнини в тялото на човек е много по-трудно отколкото килограмите му, но ще ви даде много по-реалистична представа. Добро постижение е да свалите 6% мазнини за приблизително 12 седмици (3 месеца).

Проверявайте резултатите и постиженията си веднъж седмично

В най-добрия случай ще виждате много лека, но постоянна промяна с намаляване на мазнините и килограмите. Ако видите обаче увеличение на килограмите вижте къде грешите и бързо направете промени.

За да измервате точно промените намерете кантар, който показва до 100 грама разлики. Това ще ви бъде от полза да засичате разлики от сорта на 100, 200 или 300 грама, които на пръв поглед са малки, но скоро могат да доведат до значителни промени. Теглете се винаги сутрин след ставане, но преди хранене и за предпочитане по бельо.

Как да измерваме телесните мазнини в спокойната обстановка на нашия дом?

Има много начини и тестове, които да измерят телесните мазнини, но в удобството на вашия дом възможностите са малко по-ограничени. Важно е да изберете един метод и да се придържате към него, защото дори и да не е съвсем точен с времето ще ви покаже разликите.

- Използване на калкулатор - първият вариант. Можете да откриете такива калкулатори на много места в интернет. Просто пишете колко сте високи, колко тежите и мерките си и резултатите са на лице.

- Използвайте дебеломер - представлява малко устройство, което наподобява на щипка. Основното му предназначение е за изчисли колко мазнини имате без да ви затруднява.

- Кантар - най-лесен, но най-неточен, защото дори и чаша вода може да наруши точното измерване.

И нека обобщим:

За да бъде вашето запланувано отслабване успешно трябва да си поставите реалистични цели. Не се целете твърде високо или твърде ниско. Намерете начин да се награждавате при всяко постижение.

Следете за промените и ако се налага пренастройвайте режима си. След три месеца направете мониторинг на постигнатото и си поставете цел за следващите три месеца.