Непоносимостта към глутен – растителният протеин в пшеницата, ръжта, ечемика и другите зърнени храни, е следващата епидемия. Повечето лекари са запознати със заболяването целиакия и храносмилателните проблеми, свързани с чувствителността към глутен, но повечето от тях не познават другите симптоми на тази специфична непоносимост.

Смята се, че 18 милиона души са чувствителни към глутена, макар че има още много, които изобщо не са наясно, че страдат от това. Според някои изследователи, един от всеки двама души има проблем с глутена. Правени са функционални тестове, които показват, че от всички изследвани пациенти, около 95% имат някакъв проблем с глутена. Голама част от тях нямат храносмилателни симптоми.

Проучване, публикувано през 2002 г. в медицинския New England Journal, свърза 55 хронични заболявания с глутена. И защо, след като той предизвиква толкова проблеми, все още малко лекари знаят за тях?

Чувствителността към глутена е на двата полюса – на единия хората нямат проблем и могат да яват всичко – паста, пица, кифли, баници, хляб. На другия полюс са хората с целиакия - автоимунно заболяване, при което дори следи от глутен може да имат опустошителни последици за организма. Всички останали са някъде между двете крайности.

Добре е да знаем какви са предупредителните симптоми, че може да сме чувствителни към глутена:

1. Мигрена и главоболие

Чувствителността към определени храни може да предизвика главоболие и мигрена и глутенът не прави изключение. Скорошно проучване показа, че 56% от хората, които са били диагностицирани с мигренозно главоболие, действително имат непоносимост към глутен. След отстраняването му от менюто си, техният здравословен проблем е бил решен.

2. Липса на концентрация

Глутенът съдържа глутеоморфини, които могат да действат като наркотик при някои хора и да доведат до липса на концентрация и объркване, известни като мозъчна мъгла. Глутенът също може да атакува мозъка, което причинява възпаление.То пак води до затруднени умствени способности.

3. Депресия

Глутенът може да предизвика чревни нарушения и да доведе до намалена абсорбция на някои жизненоважни хранителни вещества като витамини, желязо, витамин D, омега-3 мастни киселини и цинк. Тези хранителни вещества са от съществено значение за настроението и здравето на мозъка.

4. Болки в ставите

Тялото си създава автоимунитет срещу глутена, вследствие на което в ставите се натрупват имунни комплекси. Те причиняват подуване, болка и възпаление.

5. Кожни обриви

Възпалителните състояния на кожата са пасивни прояви, които подсказват, че някъде по-дълбоко в организма има състояние на възпаление.

Как да се тестваме за чувствителност към глутен? Има два основни теста – кръвните са едни от тях, но не са възприети от повечето лекари. Те ги препоръчват само при крайно състояние на целиакия. Другият метод е у дома, като се елиминират от диетата зърнените храни със съдържание на глутен. Спрете ги за две седмици и определете как се чувствате – по-добре, или по-зле. Ако има промяна в състоянието ви, това означава, че сте чувствителни към глутен.

За много хора, дори тоталното елиминиране на глутена не решава здравословните им проблеми. Все още трябва да се поправят щетите, които глутен е причинил в червата им. Добрата новина е, че изключването на глутена не ви лишава от жизненоважни хранителни вещества.