След покачването на заразените и преминаването на прага от 200 обновлението на информационната система показва нов спад – до 171 нови случая на COVID-19 при над 5000 PCR теста, което показва поддържане на по-ниски нива на положителните проби.

Над 5000 теста, а новите случаи продължават да намаляват

Общият брой на направените тестове на 12 август е 5108, а от началото на епидемия са 318 974. На 29 август трябва да станат 8 месеца от първия направен тест за коронавирус направен в лабораторията към Националния център по заразни и паразитни болести.

Единствената лаборатория у нас, в която има реактиви и апаратура за установяване на 16 вируса, едва към края на февруари МБАЛ-София ВМА реорганизира действащата си лаборатория, за да може да изследва за COVID-19.

Според последните данни те падат до под 4%, затова и от Оперативния щаб вече са на мнение, че епидемията у нас върви към затихване и вторият пик е преминат.

Добрата новина, че спадът на новите заразени съвсем не е най-положителното в днешните данни, а близо до рекордния брой на излекуваните, като те достигат 325 или близо 2 пъти повече, отколкото са установените нови случаи на COVID-19 у нас днес.

С почти рекордният брой на излекуваните реално заболелите падат под 5000, което не се е случвало от няколко седмици.

На фона обаче на всички тези положителни данни, има и някои, които продължават да са тревожни. Това е високият брой на починалите, които са отново двуцифрена стойност и достигат 11.

Хоспитализираните намаляват, но жертвите са все над 10

Общият им брой според новите данни достига 482. Според информацията от здравно министерство в повечето случаи се касае за заразени, които с по няколко хронични заболявания.

Това съвсем не означава, че останалите са застраховани от тежко протичане на инфекцията, затова и най-доброто решение е да се спазват препоръките и мерките, които са обявени от здравно министерство в рамките на продължаващата до 1 септември извънредна епидемична обстановка.

Значим спад отчита информационната система на хоспитализираните, като те намаляват от 861 на 834 или с 27 са по-малко днес в болница, отколкото са били вчера.

Заболелите, които са на интензивна терапия, намаляват съвсем незначително от 64 на 63 и са около 7-8% от приетите в болница.

Най-много са установени нови случаи във Варненска област – над 33, повече са отколкото в София, традиционен шампион.