Универсалните и достъпни за всички средства помагат за удължаване на живота, дори при мултиморбидност – съчетание от няколко хронични заболявания. Най-ефективно е спирането на цигарите и поддържането на физическа активност.

С здравословни навици се подобрява състоянието при хронични болести

Упражненията, полезната диета, спирането на цигарите и на алкохола, това са известни оръдия на профилактика на заболявания и подобряване на здравето.

Ново изследване, публикувано в PLoS Medicine, показва, че тези атрибути на здравословния начин на живот могат да удължат живота на хората, които се борят с няколко хронични заболявания.

До сега открит за учените остава въпросът дали здравословният начин на живот помага на хората да живеят по-дълго, които имат няколко – две или повече хронични заболявания.

Такива заболявания са диабет, хипертония, бронхиална астма, мигрена, депресия.

Група британски учени анализира здравето и начинът на живот – физическа активност, тютюнопушене, употреба на алкохол, диета, на почти 94 000 души.

Всеки участник е с не по-малко от 2 хронични заболявания в анамнезата. Авторите на изследванията се фокусират върху 36 заболявания, наблюденията продължават средно 9 години.

Как здравословният начин на живот ни съхранява

Учените установяват, че мъжете и жените с най-здравословен начин на живот живели средно по 6,3 г. и по 7,6 г. по-дълго съответно, отколкото хората с не толкова здравословни навици.

Най-ценен навик е отказът от цигарите. Пушачите на възраст 45 г. живеели средно с 6 г. по-малко от непушачите.

Редовните физически упражнения са били свързани с удължаване на живота с 2,5 г. Здравословното хранене и спирането на цигарите оказвали по-малко изразително влияние върху продължителността на живота.

Затова и при натрупване на няколко хронични заболявания човек не трябва да се отказва от спазването на правилата на здравословния начин на живот.

Това от една страна ще му помогне да се чувства по-добре физически, отколкото ако се отдава на пороците – като преяждане, употреба на алкохол и ако не поддържа двигателна активност, от друга ще успее да забави до известна степен прогресирането и влошаване на хроничните заболявания.