Общият брой на PCR тестовете вече официално надхвърли 500 000 според обновените данни на информационната система.

Заразените се увеличават след почивния 22 септември

Активните случаи се увеличават до 4637, тъй като излекуваните са доста по-малко, отколкото са новите заразени – 119 срещу 160.

Освен това се наблюдава и тревожно нарастване на починалите, като те надхвърлят 10 за изминалото денонощие и общият им брой достига 779.

При приетите в болница също се наблюдава известно нарастване и броят им достига 726, а в интензивните отделения намаляват до 29.

При медицинския персонал се отчита по-голямо увеличаване на установените случаи на заразяване и общият брой на потвърдените с COVID-19 от началото на епидемията се увеличава до 1076 спрямо 1063 ден по-рано или 13 случаи в рамките на денонощие, което съвсем не е малко като стойност.

5-ма са заразените лекари, 6 са медицинските сестри, 2 санитари.

Неочаквано нарастване на заразените в област Бургас

Ситуацията по области се характеризира с разместване по районите с най-много заболели. На първо място остава столицата, където установените са 38 на 23 септември.

Изненадващ ръст на установените случаи се наблюдава вече втори пореден ден в област Бургас, където новите заразени са цели 25. Третата област, в която новите случаи на заразяване са повече от 10, това е Стара Загора, където са 15 случаите.

На следващо място е област Пловдив, където са установени 9 случая или Пловдивско е най-близо до прага от 10 нови заразени, но са сравнително малко на фона на отчитаните по-високи стойности в някои дни на месеца.

На вчерашното си заседание Министерския съвет взе решение за удължаване на извънредната епидемична обстановка до 1 декември, като се сочат данни за продължаващата епидемия в Европа, макар и прогнози вече да не мога да се правят.

Дори и д-р Кунчев, според публикации в медиите, е посочил, че вече се отказва да прави предвиждания за развитие на епидемията, тъй като досега нито едно не се е сбъднало.

Доц. д-р Николай Витанов все пак успява да прогнозира колко ще са установените случаи към съответните дати, най-вероятно на 30 септември ще са около и малко над 20 000 с натрупване.