Морските храни имат много почитатели, но и много врагове. Морските дарове са много разнообразни и днес сме късметлии да имаме достъп до огромна част от това разнообразие.
Морските продукти се разделят на няколко групи: риба, ракообразни, черупкови, октоподи и калмари. Дори и хората, които не харесват вкуса на рибата, биха открили нещо от тази храна, което да подхожда на вкуса им.
Морските дарове могат да бъдат приготвяни по всякакви възможни рецепти, с различен начин на приготвяне и разнообразни подправки. Но днес няма да си говорим за рецептите, а ще изясним какви ползи ще ни донесе консумацията им.
Осигуряват ни важни витамини и минерали
Морските дарове са от храните, богати на витамин В, сред които са вит. В1, В3, В12 и др.
Витамините от група В помагат за превръщането на храната в енергиен ресурс за организма, влияят на здравето на нервната система, мускулите, кожата и косата. Сьомгата е богата на витамин А, който е важен за зрението, благоприятства именната и репродуктивната система.
В рибите се съдържа и витамин D, който влияе върху растежа на клетките, усвояването на калций, растежа на костите и подсилва имунитета.
Полезни за сърдечното здраве
Доказано е, че хората, които отбягват рибата имат по-голям риск да развият сърдечни болести. Морските храни са изключително богати на омега-3 мастни киселини.
Омега-3 участват при намаляването на вискозитета на кръвта, което намалява риска от образуване на кръвни съсиреци и развитие на миокарден инфаркт. Те запазват и здравата структура на стените на съдовете.
Тези мастни киселини регулират възпалителните процеси на сърдечно-мускулната тъкан и понижават риска от аритмии.
Полезни за мозъка
Тук отново се намесват омега-3 мастните киселини. Консумацията на „мазни“ риби, които съдържат най-много омега-3 повишава когнитивната функция при възрастни.
Освен това омега-3 насърчават правилното развитие на мозъка при подрастващи.
Срещу депресия
Консумацията на риба намалява драстично риска от изпадане в тежка депресия. Бременните и кърмачките консумиращи морска храна имат много по-нисък шанс да изпаднат в следродилна депресия.
Доказано е, че нивото на омега-3 мазнини в кръвта определя нивата на депресия, при пациенти развили вече това състояние. Колкото повече омега-3, толкова по-лека е депресията.
Полезна за опорно-двигателния апарат
Консумацията на риби, богати на, вече, добре познатите омега-3 мастни киселини облекчават симптомите на артрит. Сьомгата и скумрията са богати и на калий, който е изключително важен за мускулите ни.
За стройна фигура
Доста голяма част от морските деликатеси са ниско калорични. Треската, риба меч и скаридите са едни от морските дарове, които са изключително богати на протеин.