Акупунктурата е метод датиращ от над 5000 години. Произхожда от Китай.

Това е техника за поставяне на игли по точно определени точки на тялото. Смята се, че чрез това повърхностно въздействие се постига ефект в дълбочина.

В Древен Китай се е смятало, че един лекар е добър, когато е видял болестта преди зараждането ѝ. Затова ѝ акупунктурата се счита, че повлиява не само определени болестни състояния, но ѝ дългосрочното здраве.

Повече за акупунктурата

Иглите при този специфичен метод се разполагат по над 2000 точки по тялото. Тези точки са подредени по 12 чифта меридиани и още 2 допълнителни, разделящи тялото на 2 половини.

Тези меридиани започват или свършват на край на пръстите на крайниците. Те се сравняват с водата на реката – уголемяват се от пръстите, считани за извор по посока но центъра на тялото.

Подобно на река, те притежават много притоци, вторични меридиани и подхранват с енергия тъканите, мускулите, вътрешните ограни.

При различните заболявания се засягат конкретни точки, които се убождат с иглата и организмът реагира. Иглите, които се прилагат са с различна големина, според нуждите на пациента, като повечето игли са от неръждаема стомана. 

Преди да започнем да обсъждаме здравословното влияние от процедурата, ще уточним друго. Целта на терапията е да мобилизира собствените сили на организма, за да може той сам да се бори със заболяването.

Това означава, че тя ще има по-силен ефект, ако се започне възможно най-рано в процеса на лечение на дадено състояние.

Приложение на терапията с игли

Установено е, че този метод за лечение успешно повлиява:

  • Опорно-двигателни проблеми – Подобрява подвижността на големите стави – тазобедрени, коленни, глезенни, раменни и на лактите и китките. Повлиява симптомите на артрозни заболявания и дископатии.
  • Заболявания на вегетативната нервна система – Терапията е ефективна при мигрена, неврози и дисбаланс в психоемоционалния тонус.
  • Злокачествени заболявания – При някои пациенти, този метод подобрява общото състояние на пациента.
  • Неразположения, засягащи храносмилателната и отделителната система – Има положително въздействие при повръщане, колит, гастрит, язви, хемороиди, чести цистити и други.
  • Ендокринни заболявания – При диабетни състояния и патологии на щитовидната жлеза.
  • Невъзможност за контролиране на теглото – Терапията регулира храносмилането, хормоналното равновесие и центрира ума и психиката. Повишава общата обмяна.
  • Зависимости – Разбира се, без желанието и мотивацията на зависимия, акупунктурата не би помогнала. Смята се, че тя регулира абстиненцията, като я прави по-лесно поносима.
  • Отслабена имунна система – Засилва и укрепва имунната система.
  • Естетически несъвършенства – Повлиява косопада, намалява бръчките и двойната брадичка, повдига отпуснатата кожа и редуцира петната по кожата.