Учени от Университета на Флорида и на Тексас независимо едни от други правят откритие, че портокаловата кора е полезна за предотвратяване на най-опасните заболявания – инфаркт и рак.

Портокаловата кора достъпен източник на полезни вещества

В Университета на Флорида изследователите хранели мишки с портокалова кора, гризачите не трупали излишни килограми, дори при хранене с повече мазнини, били по-защитени от сърдечни заболявания в сравнение с останалите гризачи.

Авторът на едно от изследванията вече получи грант в размер на 50 000 долара от Аграрното министерство на САЩ за изучаване на въздействието на портокаловата кора върху здравето.

Портокаловата кора отдавна се използва в Азия за медицински цели. В предклинични изпитвания се доказва, че екстрактът от нея помага за намаляване натрупването на мазнини и на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Екипът учени от Университета на Флорида установи, че витамините и другите съединения от портокалова кора предотвратяват образуването в стомашно-чревния тракт на вредното вещество тримеламин, или ТМА.

ТМА е известен провокатор на сърдечно-съдови заболявания, повишава твърдостта на артериите и уврежда стените на кръвоносните съдове.

За щастие, за изследване на кората на портокала не се изисква специално оборудване или разрешения от държавни органи.

Как смутито с портокалови кори подобрява здравето

Учените предлагат парченца от портокалова кора да се добавят в смути и да се проследява здравословното състояние на доброволци, които пият такава напитка дълго време.

Онкологът от Техническия университет на щата Тексас много години изучава влиянието на портокаловата кора върху рака и търси най-добрите начини за извличане на полезните вещества от нея.

Сега изследователят отбелязва, че е постигнат положителен резултат от използване на крем с екстракт от портокал в борба с рак на кожата.

Повечето от силните антиоксиданти се образуват от рядко срещани растения. Но портокаловата кора и слоят, който е непосредствено под нея не са по-малко полезни от тях, а също така са и много достъпни.

Хиляди тонове портокалови кори всяка година се изхвърлят, компостират или с тях се храни едър рогат добитък, а биха могли да се използват в медицината.

Изследователят Санджай Авастхи, също добре запознат с източната медицина, получава грант в размер на 1 милион долара за изследвания в областта на профилактика на рак на млечната жлеза с помощта на портокалови кори от Министерството на отбраната на САЩ.