Противно на общоприетите схващания, приемът на много големи количества течности може да се окаже вреден.

Нещо повече - може дори да доведе до главоболие и загуба на концентрация. Специалистите съветват да се пие около литър и половина-два вода всеки ден.

Но всеки от нас трябва да знае, че прекалената употреба на течности може да доведе до животозастрашаващи здравословни проблеми.

Професор Марк Уайтли, консултант по съдова хирургия и основател на клиниката Уайтли, в Лондон, е един от специалистите изразили опасения, че пиенето на много вода е причина за здравословни проблеми.

Води до прекомерно потене

Професор Уайтли е експерт в областта на хиперхидрозата, позната като прекомерно изпотяване на тялото.

Според него употребата на големи количества течности е причина за проблемите с изпотяването. Някои от пациентите, дори обмислят операция за отстраняване на потните жлези.

„Едно от първите неща, за които винаги питам пациентите, страдащи от хиперхидроза, е колко вода пият,“ казва той. „Хората, които се потят повече от обикновено, пият повече течности, за да компенсират.

Пациентите са изненадани, когато разберат причината за проблема им.  Ако пиете повече вода, отколкото се налага, тялото ще се опита да се освободи от излишното количество чрез изпотяване.“

Може да причини безсъние

Приемът на големи количества вода, особено в края на деня, може да попречи и на съня. „Когато заспиваме, мозъците ни освобождават антидиуретичен хормон (АДХ), за да се забави бъбречната функция и да се прекъсне нуждата от уриниране през нощта,“ казва професор Уайтли.

„Ако пиете две или три чаши вода преди да заспите, допълнителното количество течност може да замени ефекта на АДХ и често да се будите посред нощ.“

Отравянето с вода може да доведе до смърт

През 2008 г. Жаклин Хенсън – 40 годишна майка от Хъдърсфийлд, подложена на строга диета за отслабване, умира от водна интоксикация, след като е употребила алкохол и е изпила четири литра вода за няколко часа.

Балансът на солите в организма се нарушава от прекаленото количество течности“, казва д-р Филипс, пред Британската диетична асоциация.

„Ако изпием огромно количество вода в кратък период от време, бъбреците не могат да изхвърлят излишните течности от тялото достатъчно бързо и кръвта става по-разредена, отколкото би трябвало да бъде, с много ниски концентрации на соли.“

Нивата на соли в телесните клетки и кръвта, в повечето случаи са еднакви. Но ако кръвта изведнъж стане по-разредена, мозъчните клетки могат да набъбнат. Това може да причини налягане в черепа, което от своя страна може да доведе до главоболие или по-тежки случаи като водна интоксикация.  Последиците могат да бъдат фатални.“

До сега знаехме, че трябва да се пие от 2 до 4 литра вода дневно, но според  последните проведени изследвания, повечето жени в зряла възраст се нуждаят от  1,6 литра течности на ден, докато на мъжете са необходими около два литра.

„Не трябва да пиете огромно количество вода, за да сте сигурни, че бъбреците функционират правилно, а тялото е добре хидратирано. Всяка течност е полезна, с изключение на алкохола, поради действието му като диуретик и свойството му да дехидратира“, казва д-р Дейвид Уилър, професор по медицина. Според, професор Уайтли, опасенията му са основателни.