Болките в гърлото могат да бъдат първите признаци за настинка, страничен ефект от обтегнати гласни връзки или предупреждение за нещо по-сериозно (като стрептококи в гърлото).

Независимо от причината, ваша грижа е бързо да облекчите болките. Може да се обърнете към лекар или да използвате методите за лечение в домашни условия на Джефри Линдер, интренист в Brigham and Women’s Hospital, Бостън.

Противовъзпалителни средства

Може да ги откриете във всяка аптека. Тези лекарства са комбинирани болкоуспокояващи и противовъзпалителни средства, така ще се почувствате по-добре и ще се намали подуването, предизвикано от болките в гърлото. Ако имате висока температура, те ще помогнат за понижаването и.

Гаргара със солена вода

Няколко проучвания са установили, че правейки гаргара няколко пъти на ден с топла солена вода, може да намалим болките в гърлото. Така се втечнява секретът, което помага за очистването на гърлото от дразнители или бактерии.

Лекарите обикновено препоръчват разтваряне на половин чаена лъжичка сол в една чаша вода. Ако соленият вкус е твърде неприятен за вас, добавете малко количество мед, за да подсладите сместа. (Не забравяйте да изплюете водата след гаргара и не я поглъщайте.)

Таблетки и спрейове

Смученето на таблетки за кашлица стимулира производството на слюнка, която помага гърлото да остане влажно. Според д-р Линдер обаче, не всички видове са ефективни.

За да имате полза, изберете марки, които охлаждат или имат обезболяваща съставка като ментол или евкалипт.

Спрейовете имат ефект, подобен на охлаждащите таблетки за смучене. Те няма да излекуват болките в гърлото, но ще ги успокоят временно.

Сироп за кашлица

Дори да нямате кашлица, сиропът ще облекчи болките ви. Подобно на таблетките и спрейовете, ефектът ще е временен. Съобразете се с работния си график, за са изберете формула, която не предизвиква сънливост.

Течности

"Да останете хидратирани е много важно, особено когато сте болни и гърлото ви е раздразнено или възпалено", препоръчва д-р Линдер. "Трябва да пиете достатъчно течности, така че цветът на урината да е светложълт или бистър. По този начин лигавиците ще останат влажни и по-лесно ще се преборите с бактерии и дразнители като алергени, а тялото ви ще се справи с другите симптоми на настинка."

Чай

Чашата топъл билков чай облекчава незабавно болките в гърлото. Нещо повече, билковият чай, без значение дали е черен, зелен или бял, съдържа антиоксиданти, които укрепват имунитета и предпазват от инфекции.

Пилешка супа

Това е едно от най-старите средства при борба с настинката. Пилешката супа може да помогне да намалят болките в гърлото. По време на настинката, супата ще облекчи трудното и болезнено хранене.

Почивка

Според д-р Линдер, да си вземете почивка е най-доброто нещо, което можете да направите, за да се преборите с инфекцията, която предизвиква болезнено усещане в гърлото. „Уверете се, че тялото ви е добре отпочинало, за да сте сигурни, че успешно ще се преборите с вируса“, съветва той.

Антибиотици

При 10% от възрастните, причина за бактериална инфекция е Streptococcus pyogenes. В подобни случаи се консултирайте с лекар, за да ви предпише антибиотици. Винаги приемайте пълния курс на лекарство, дори ако след няколко дни се почувствате по -добре.