Пролетната алергия е заболяване, което в медицината се отнася към направлението алергология и се характеризира със симптоматични проявления, които възникват при появата във въздуха през пролетта на различни алергени.

Най-често такива алергени са полените, които се отделят от цъфтящите през пролетта растения.

Механизмът на действие на полените или на друг пролетен алерген е обикновено такъв – чрез дишането цветният прашец, намиращ се в големи концентрации във въздуха, попада в организма през носа.

Имунната система разпознава чуждото вещество и активира своя механизъм за образуване на антитела, тоест клетки, които активно се опитват да изолират алергена.

След изпълнението на тази задача, антителата се прикрепват към стените на мастните клетки, които се намират вътре в мукозните мембрани, тоест лигавиците. Този механизъм е необходим за предотвратяване на алергични рецидиви.

Какви са симптомите?

Най-често пролетната алергия се проявява чрез почервеняване на кожните повърхности, разширяване на съдовете и като последствие от това хрема и кихане.

Необходимо е при такива ситуации да се потърси специализирана медицинска помощ, тъй като алергията не се лекува, то с годините е възможно тя да прогресира в бронхиална астма.

При по-тежко протичане е възможно сълзене, нощна кашлица, запушване на носа, поява на обриви по цялото тяло. Също така симптоматиката на алергията може да се развива и проявява чрез скокообразно, през цялото време изменяща се телесна температура, миокардит, гастрит.

В резултат на което имунитетът на човека значително отслабва и неговият организъм става лесна „мишена“ за всякакви инфекциозни заболявания. При такава симптоматична картина е много трудно да се определи истинската причина за заболяването.

Диагностика

Диагнозата се поставя от лекар специалист по алергология. В рамките на първия етап се прави преглед на кожните повърхности и изслушват оплакванията на пациента.

След това задължително се прави кожна проба – под кожата се въвежда предполагаемия алерген в неголямо количество, за да се открият предполагаемите алергени.

Ако на мястото на инжектирането след време се появи зачервяване и мехур, това означава, че въведеният алерген действително е причина за реакция на имунната система.

Също при диагностицирането на пролетни алергии широко и успешно започна да се прилага методът на радиоалергосорбентния анализ. За тази цел се взема кръв от пациента.

А основната задача на подобно изследване се явява определянето на нивата на антителата, които образуват в организма за изолация на дадения алерген.

Лечение на пролетна алергия

Основният терапевтичен метод в тези случаи е медикаментозният. Най-често положителен ефект дават препаратите, които лесно могат да се закупят в аптеките без лекарско предписание.

Към тях се от отнасят:

• Тези, които премахват алергичните симптоми и понижават в кръвта нивата на хистаминовите концентрации – антихистамини.

• Такива, които блокират подуването на лигавиците и по този начин способстват за освобождаването на носните проходи;

• Тези, които предотвратяват появата на сенна треска и понижават нивата на образуване на хистамини – назални лекарства, които съдържат натриев кромогликат. Също така се използват и препарати за намаляване на сърбежа в очите и сълзенето.

Ако посочените по-горе препарати не дават желания резултат и ефект, лекуващият лекар предписва по-сложен лекарствен комплекс, за закупуването на който е необходима рецепта.

Тъй като е възможно и назначаването на курс с парентерално прилагане на медикаменти с цел по-бързо понижаване и отстраняване на симптомите на алергия.