Алергията към плесени представлява преди всичко реакция на организма, на неговата имунна система при контакт с плесенните гъбички.

Този досег може да се осъществи чрез попадане на плесени в храната или дихателните пътища на човека. На планетата Земя именно спорите на плесенните гъбички са най-разпространените обитатели.

Плесените обитават много места, а не само, както е прието да се смята, влажни мазета или затворени помещения. Те лесно могат да бъдат открити на улицата сред опадалите есенни листа, в домовете сред влажните хартии или книги, тъкани и в хранителните остатъци.

Плесените се формират по време на образуването на спорите на гъбичките. И този период представлява най-голяма опасност за тези, чиито организъм агресивно реагира на подобни дразнители.

Към настоящия момент учените са открили около 12 вида гъбички, които образуват мухъл и за всички тях е установено, че са опасни алергени. Най-голяма вероятност от контакт с плесени възниква в помещенията, в които човек живее и работи.

Именно там се създават благоприятни условия за размножаване и растеж на плесенни гъбички.

Какви са симптомите?

Симптомите и проявленията на алергията към мухъл при всеки човек може да бъде съвършено индивидуална. Поради проявяващото се алергично заболяване е с различна степен на тежест.

Най-често плесените попадат в човешкия организъм чрез дихателните органи и алергичната реакция се проявява в дихателните пътища.

И ако в началото алергичното заболяване, изразяващо се в свръхчувствителност към плесени лесно може да се с обикновена простуда, тъй като започва с лека хрема, то впоследствие дихателния процес се затруднява, увеличава се честотата на кихането, възпаляват се синусите, развива се синузит.

Също така алергичният към плесени човек започва да кашля, като кашлицата се съпровожда с отделянето на храчки. В по-късните стадии е възможна поява на прекомерно сълзене и възпаляване на очите.

Ако алергенът попадне в организма след контакт през кожата, то в местата на съприкосновението може да се появят сърбежи, отоци и в по-тежките случаи може да се появи обрив и да се развие дори уртикария.

При хората, страдащи от бронхиална астма, плесените могат да предизвикат нейното обостряне. И това е най-опасното последствие на алергията към мухъл.

Лечение на алергия към плесени

Терапевтичните методи, които се прилагат при това алергично заболяване са медикаменти и превантивни мерки.

Ако човек има съмнения, че страда от такава алергия той, на първо място, трябва да се обърне към личния си лекар и след това към алерголог, който да потвърди диагнозата.

Назначават се редица лекарствени препарати, за да овладее проявлението на симптоматиката и да се избави организма от дразнещите го алергени. Освен антихистаминови препарати понякога се предписват и противогъбични като итраконазол.

Възможно е също така лекуващият лекар да препоръча преминаване на курс по имунотерапия за укрепване на имунната система, за да бъде тя по-устойчива към плесенните алергени.

Съществува и още метод за лечение на този вид алергия – строгата диета.

Тоест от хранителния режим на пациента трябва да се изключат напълно всички хранителни продукти, съдържащи плесенни гъбички като хляб, бира, оцет, млечнокисели храни, много видове сирена и кашкавали, шампанско, вина, кисело зеле и пр.

Профилактика

Към превантивните мерки се отнасят множество мероприятия и методи, които предотвратяват контакта с алергенните плесенни гъбички.