Когато точката във връзката е поставена, прощалният секс може да „подслади“ раздялата. Най-важното е да не се очаква много от него.

Струва ли си да пробвате?

На пръв поглед идеята изглежда странна. Защо ви е да правите секс, когато твърдо сте решили да приключите отношенията с вашия партньор? И въпреки това някои го правят.

35% от студентите, запитани от психолозите на университета на щата Мисури, са правили секс с бившия 1-2 седмици след раздялата. Повечето от тях след това започнали нова връзка.

Сексът може до известна степен да облекчи процесът на раздяла, ако всичко се случва по взаимно съгласие и партньорите съблюдават мерки за безопасност, казва Патрисия Рийч, клиничен психолог.

Дори и ако сте уморени ужасно един от друг, раздялата продължава да се усеща като загуба. На някои са им необходими познатите усещания – като лепенката на пушача, който успокоява никотиновия си глад. Други така желаят да се убедят, че тяхното решение е било правилно.

Има и още една причина – желанието да изпиташ нови усещания. Защо идеята за прощален секс възбужда? Проблемът е в уникални обстоятелства.

Това е последната възможност да се насладите на близостта един друг. Партньорите вече не се чувстват задължени да доказват нещо един на друг, да играят, да се преструват.

Прощалният секс – като последна вечеря, преди да започнете диета. Казвате си – от утре всичко. Но днес мога да си позволя да се насладя на любимото си ястие за последен път.

Случва се и така, че ангажиментите развалят секса. В самото начало на отношенията всичко е било толкова леко и прекрасно, а след това са се появили взаимните упреци и изисквания, и неволно те започнали да се отразяват на секса, макар и формално всичко да е било наред.

А сега, когато вече не са двойка, никой с нищо не е длъжен на другия, и те просто се наслаждават един на друг, без да се боят да дадат или да вземат повече или по-малко, отколкото трябва, и без да мислят за това кой и как възприема това.

Правила за безопасност

Веднага след раздялата сме особено уязвими. Затова и основното правило на прощалния секс е да се обозначат границите. Важно е и двамата партньори да си представят, че могат и не могат да си позволят да се поставят в ситуация на прощален секс.

Когато един от двамата чувства отхвърлен или не напълно уверен в своето решение, близостта може да стане причина за болка и да усложни раздялата.

Ако инициативата е принадлежала на един от партньорите вторият може да се опита да използва секс като средство за манипулация, за да се опита да задържи инициатора на раздялата.

Още едно правило – договорете се, че сексът ще е последен. И то наистина последен. Дори ако известно време изпитвате странно привличане един към друг, по-добре не прибягвайте до секс всеки път, когато се чувствате самотно. Това ще бъде единичен ритуал, който ще затвори кръга.

След това е по-добре да ограничите общуването за известно време, да поддържате дистанция. Дайте си шанс да се съвземете за известно време, за да намерите сили да продължите напред.

Трето правило – не се отнасяйте към последния секс твърде сериозно. Ако планирате да запазите приятелските отношения, направете това начало на вашето приятелство.